Događanja

Potpisani ugovori za korišćenje laboratorijske opreme

Kroz Projekat IPA 2013 “Nabavka opreme neophodne za unapređenje usluga ocenjivanja usaglašenosti u Republici Srbiji” nabavljena oprema za ispitivanja i merenja koju će koristiti 15 akreditovanih tela, odnosno laboratorija koje ispituju i potvrđuju usaglašenost proizvoda koji se stavljaju na tržište.

Cilj je da se stvore uslovi da privrednici Srbije u potpunosti i efikasno ispune zahteve tehničkih propisa odnosno evropskih standarda za bezbednost proizvoda. Ukupna vrednost projekta je 5 miliona evra,od čega je 4,5 miliona evra obezbedila EU iz programa IPA 2013, a 500 hiljada evra Ministarstvo privrede. 

Oprema je za ispitivanje sledećih grupa proizvoda: električni i elektronski aparati, mašine, merila, oprema koja se koristi u eksplozivnim atmosferama, lična zaštitna oprema, oprema pod pritiskom, građevinski proizvodi i dr. 

Projekat nabavke opreme tj. jačanja tehničkih kapaciteta laboratorija će olakšati proizvođačima navedenih grupa proizvoda pristup evropskom tržištu i smanjiti troškove usluga sertifikacije i ispitivanja tih proizvoda, što treba da dovede do povećanja konkurentnosti srpske industrije prilikom stavljanja proizvoda na jedinstveno evropsko, ali i na druga inostrana tržišta. Pored toga, nabavljena oprema će pomoći domaćim telima za ocenjivanje usaglašenosti da u budućem periodu postanu aktivni igrači na evropskom tržištu ispitivanja i sertifikacije proizvoda. 

Jovan Petrović, v.d. pomoćnika ministra izjavio je da su savremeno opremljene laboratorije veoma važne za Srbiju, imajući u vidu podatak da je izvoz ove godine u odnosu na prošlu porastao za 11,5 odsto. Ovim laboratorijama omogućujemo našoj privredi da zadovolji sve standarde i bude konkurentna, a građanima da budu zadovoljni kvalitetom i bezbednošću proizvoda, objasnio je Petrović. On je podsetio na to da je Ministarstvo privrede usaglasila 100 odsto svoje propise sa propisima Evropske unije, odnosno sa 12 evropskih direktiva i standardima koje ih prate. Proizvodi napravljeni po tehničkim zahtevima tih propisa nose znak usaglašenosti, odnosno simbol ''AAA'' u obliku trougla, čime smo, osim što to radimo zbog nas, pokazali i da smo ozbiljan i pouzdan partner u procesu evropskih integracija, ukazao je Petrović.

Šef sektora Delegacije Evropske unije u Beogradu Štefen Hudolin je rekao da svaka zemlja Evropske unije, ali i one koje teže da budu članovi ove zajednice, moraju da preuzmu propise i omoguće da njihova privreda proizvodi bezbedne proizvode. „Oprema koju poklanjamo je važna i za zaštitu životne sredine, za bezbednost na radu, za građevinsku industriju Srbije.  Ovo je izuzetno važno za otvaranje Pregovaračkog poglavlja 1 i predstavlja samo deo onoga što Evropska unija i Ministarstvo privrede zajedno sa ostalim srpskim institucijama iz ove oblasti rade u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji. Isti, visoki, standardi bezbednosti moraju da važe na celokupnom tržištu, kako evropskom, tako i u zemljama kandidatima“, istakao je Hudolin.

(Više o tome na: http://www.srbija.gov.rs/vesti/vest.php?id=291079 

http://www.privreda.gov.rs/petrovic-trziste-bezbedno-za-gradjane-a-fer-za-privredu-je-nas-cilj/ 

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/2707695/srbija-dobila-opremu-za-ispitivanje-bezbednosti-proizvoda.html)