Događanja

Prva međunarodna konferencija o akreditaciji medicinskih laboratorija (CLAQ)

Prva međunarodna konferencija o akreditaciji medicinskih laboratorija održana je u Beogradu 20. i 21. aprila 2017. godine.

Centar za medicinsku biohemiju Kliničkog centra Srbije kao prva sertifikovana i akreditovana medicinska laboratorija u Republici Srbiji u saradnji sa Akreditacionim telom Srbije organizovala je prvu međunarodnu konferenciju o akreditaciji medicinskih laboratorija pod nazivom „1st Conference on Medical Laboratory Accreditation and Quality Systems: European Answers“ (CLAQ), a pod pokroviteljstvom Svetske federacije za kliničku hemiju i laboratorijsku medicinu (IFCC), Evropske federacije za kliničku hemiju i laboratorijsku medicinu (EFLM), Evropske federacije za farmakogenomiku i personalizovanu terapiju (ESPT), Ministarstva zdravlja RS, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, Ministarstva privrede RS i Privredne komore Srbije. 

Konferenciju  je otvorio Jovan Petrović, v.d. pomoćnika ministra. On je istakao da je akreditacija samo jedna od bitnih komponenti infrastrukture kvaliteta u Republici Srbiji koju Ministarstvo privrede intezivno razvija već punih 10 godina. "Akreditaciono telo Srbije je od 2014. godine punopravan član Evropske Akreditacije što omogućava našoj privredi da svi rezulati ispitivanja sačinjeni u našim akreditovanim laboratorijama, budu priznati i u EU. Ovim članstvom, su znato smanjeni troškovi ispitivanja i povećana konkuretnost naših proizvoda ,a naša akreditovana tela postala su lideri u regionu", rekao je Petrović. 

Ministarstvo privrede, kao nosilac pregovora sa EU u okviru PG 1 – Sloboda kretanja roba, usaglasilo je 100 odsto svoje propise sa propisima Evropske unije. Ovo poglavlje obuhvata većinu neprehrambenih industrijskih proizvoda. Petrović je istakao uspešnu saradnju koju imamo sa Ministarstvom zdravlja u prenošenju direktiva EU koje se odnose na medicinske proizvode, u okviru PG 1.