Događanja

Održan II Međunarodni stručni skup „Igra u otvorenom prostoru“

Pomoćnik ministra privrede Aleksandar Starčević izjavio je da očekuje da će konačna verzija Pravilnika o bezbednosti dečijih igrališta, čiji je predlagač Ministarstvo privrede, biti gotova u maju.

„Bezbednost dece je na prvom mestu i ključna briga za društvo, zato je važno da se ova oblast uredi na precizan, jasan i koncizan način“, istakao je Starčević otvarajući II Međunarodni stručni skup „Igra u otvorenom prostoru“.

Cilj tog dokumenta je, kako je objasnio, da se po njegovom usvajanju postigne maksimalna bezbednost mališana na igralištima, a da se ujedno ne organičava njihova samostalnost, kreativnost i samoizražavanje.

Pravilnik će se primenjivati na sva dečija igrališta koja su namenjena javnoj upotrebi, uključujući i igrališta koja su već u upotrebi.

„Bez obzira na to kada je oprema nabavljena i ugrađena uvek mora biti bezbedna“, izričit je Starčević.

Ministarstvo privrede je, navodi Starčević, donelo odluku da otpočne aktivnosti na izradi Pravilnika nakon niza događaja u kojima se pokazalo da bezbednost dece na igralištima nije bila na najvišem nivou.

Oprema na dečijim igralištima trenutno je regulisana odredbama Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda, a Pravilnikom o bezbednosti dečijih igrališta biće  propisano kakva treba da bude oprema na kojoj se mališani igraju, podloga i svi prateći elementi, kako bi se mogućnost povrede svela na minimum.

Prema njegovim rečima, imperativ je da se sagleda kako je ta oblast regulisana u ostalim zemljama, posebno u zemljama EU i da se donese pravilnik usklađen sa evropskim standardima.

Međunarodni skup se održava u organizaciji Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije,  uz pokroviteljstvo Ministarstva privrede.

Vest preuzeta sa http://privreda.gov.rs/starcevic-u-maju-konacna-verzija-pravilnika-o-bezbednosti-decijih-igralista/