Законодавне новине

Објављен је нови Правилник о опреми и заштитним системима намењеним за употребу у потенцијално експлозивним атмосферама

Правилник је објављен у „Службеном гласнику РС”, број 10/17 од 14. фебруара 2017. године и почиње да се примењује од 1. маја 2017. године

У „Службеном гласнику РС”, број 10/17 од 14. фебруара 2017. године објављен је нови Правилник о опреми и заштитним системима намењеним за употребу у потенцијално експлозивним атмосферама. Овај правилник ступа на снагу 22. фебруара 2017. године, а почиње да се примењује 1. маја 2017. године.  Истовремено са почетком примене овог правилника престаће да важи Правилник о опреми и заштитним системима намењеним за употребу у потенцијално експлозивним атмосферама („Службени гласник РС”, број 1/13). 

Новим правилником обезбеђује се усклађивање националног законодавства са Директивом 2014/34/ЕУ Европског парламента и Савета од 26. фебруара 2014. године о усаглашавању законодавстава држава чланица у вези са опремом и заштитним системима намењеним за употребу у потенцијално експлозивним атмосферама, која је у Европској унији почела да се примењује 20. априла 2016. године. 

У складу са Директивом 2014/34/ЕУ, овим правилником се суштински не мењају битни захтеви које морају да испуњавају производи на које се овај правилник примењује и прописани поступци (модули) за оцењивање усаглашености, већ се прецизирају поједине дефиниције и одредбе у вези са испоруком на тржишту и стављањем у употребу производа на које се овај правилник примењује (видети нарочито чл. 4, 7-8, 12-13, 17-18 овог правилника). Такође, прописане су одредбе из члана 11. став 6. и Прилога 13 новог правилника које уређују спровођење поступка оцењивања усаглашености за издавање потврде о усаглашености, без понављања комплетног поступка оцењивања усаглашености од стране именованог тела, ако је прописано оцењивање усаглашености већ спровело одговарајуће инострано тело за оцењивање усаглашености.

Тела за оцењивање усаглашености која су именована за обављање послова оцењивања усаглашености у складу са Правилником о опреми и заштитним системима намењеним за употребу у потенцијално експлозивним атмосферама („Службени гласник РС“, број 1/13), обављаће послове за које су именована, али у складу са новим правилником, као и послове из Прилога 13 новог правилника, од дана почетка његове примене до окончања поступка именовања у складу са новим правилником. Ова тела могу да поднесу Министарству привреде захтев за именовање за обављање послова оцењивања усаглашености у складу са новим правилником најкасније шест месеци од дана почетка његове примене, тј. до 1. новембра 2017. године.

Исправе о усаглашености које су именована тела издала, односно које издају до почетка примене новог правилника, у поступцима оцењивања усаглашености у складу са Правилником о опреми и заштитним системима намењеним за употребу у потенцијално експлозивним атмосферама („Службени гласник РС“, број 1/13), важе и у складу са новим правилником, тј. најкасније до истека рока на који су издате.