Tehnis :: V e s t i http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/rss.html sr http://tehnis.privreda.gov.rs/img/logo.png Tehnis :: V e s t i http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/rss.html Objavljeni novi Spisakovi srpskih standarda iz oblasti LVD i EMC http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/zakonodavne-novine/1240/objavljeni-novi-spisakovi-srpskih-standarda-iz-oblasti-lvd-i-emc.html U Službenom glasniku broj 55/24 i 57/24 od 21. i 28. juna 2024. godine objavljeni su novi Spiskovi srpskih standarda iz oblasti LVD i EMC, kojim su preuzeti harmonizovani standardi sa referentne liste evropskih harmonizovanih standarda ]]> U Službenom glasniku broj 55/24od 21. juna 2024. godine objavljen je novi Spisak srpskih standarda iz oblasti elektromagnetske kompatibilnosti (EMC), kojim su preuzeti harmonizovani standardi sa referentne liste evropskih harmonizovanih standarda.

Pravilnik o elektromagnetskoj kompatibilnosti („Službeni glasnik RS“, broj 25/16 i 21/20) je praćen Spiskom srpskih standarda iz oblasti EMC, a prethodna verzija ovog spiska objavljena je u „Službenom glasniku RS”, broj 37/19 od 31. maja 2019. godine. Ovaj spisak se redovno ažurira u skladu sa spiskom harmonizovanih standarda objavljenim u Službenom listu EU i usklađen je sa poslednjim spiskom standarda  sa referentne liste evropskih harmonizovanih standarda.

 

U Službenom glasniku broj 57/2024 od 28. juna 2024. godine objavljen je novi Spisak srpskih standarda iz oblasti električne opreme namenjene za upotrebu u okviru određenih granica napona (LVD), kojim su preuzeti harmonizovani standardi sa referentne liste evropskih harmonizovanih standarda.

Pravilnik o električnoj opremi namenjenoj za upotrebu u okviru određenih granica napona („Službeni glasnik RS“, broj 25/16 i 21/20)  je praćen Spiskom srpskih standarda iz oblasti LVD, a prethodna verzija ovog spiska objavljena je u „Službenom glasniku RS”, br. 37/19 od 31. maja 2019. godine. Ovaj spisak se redovno ažurira u skladu sa spiskom harmonizovanih standarda objavljenim u Službenom listu EU i usklađen je sa poslednjim spiskom standarda  sa referentne liste evropskih harmonizovanih standarda.

]]>
Tue, 2 Jul 2024 10:06:00 +0100 Zakonodavne novine http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/zakonodavne-novine/1240/objavljeni-novi-spisakovi-srpskih-standarda-iz-oblasti-lvd-i-emc.html
ATS obeležio Svetski dan akreditacije 2024 http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/novosti/1238/ats-obelezio-svetski-dan-akreditacije-2024.html U petak, 07. juna, u amfiteatru Narodne banke Srbije, održana je proslava povodom Svetskog dan areditacije koji se obeležava 09. juna već duži niz godina, širom sveta. ]]> U petak, 07. juna, u amfiteatru Narodne banke Srbije, održana je svačanost povodom Svetskog dana areditacije koji se obeležava 09. juna već duži niz godina širom sveta.

Zajedno sa kolegama iz infrastrukture kvaliteta, ocenjivačima i ekspertima, članovima organa i tela ATS-a kao i predstavnicima akreditovanih TOU, ovogodišnja tema koja je ustanovljena na međunarodnom nivou glasi: „Akreditacija: osnaživanje sutrašnjice i oblikovanje budućnosti.“ Ovaj dan je takođe bio posvećen i našim akreditovanim telima koja su u periodu od 01. marta do 01. juna ove godine dobila/obnovila akreditaciju.

Svečani skup otvorio je gospodin Nikola Vitas, v.d. pomoćnika ministra privrede koji je ispred Ministarstva privrede, glavnog koordinatora za tehničke propise i organa nadležnog za kreiranje strategije i sprovođenje politike razvoja standardizacije, akreditacije i metrologije, pozdravio sve prisutne i poželeo srećan Dan akreditacije kao i puno uspeha u budućem radu. 

Direktor ATS-a, gospodin mr. Dragan Pušara, govorio je o Strategiji ATS-a koju je usvojio UO ATS-a u proteklom periodu. Ona se odnosi na period od 2024. do 2026. godine koji između ostalog postavlja ciljeve: rasterećenje privrede; prelazak na potpuno digitalno okruženje i uključenje veštačke inteligencije; izrada novog zakonodavnog okvira za akreditaciju; širenje na nove oblasti akreditacije shodno potrebama privrede.

„Strategija ima za viziju da se ATS obavezuje da će u svetlu stalnih promena, ulaganjem u stručnost, unaprediti kvalitet privrede i održivost sistema u kome živimo. S jedne strane, usvajaćemo nove šeme akreditacije u skladu sa potrebama privrede, a sa druge strane, obezbedićemo visoko poverenje u rezultate koje donose TOU“, izjavio je direktor ATS-a. 

Gosti su imali priliku da odgledaju kratak promotivni film koji su pripremile međunarodne organizacije, ILAC i IAF na temu ovogodišnjeg Dana akreditacije, „Akreditacija: osnaživanje sutrašnjice i oblikovanje budućnosti.“

Ovaj svečani događaj završen je zajedničkim fotografisanjem na impozantnom stepeništu  Narodne banke. Tom prilikom stričnjaci iz ove oblasti razmenili su iskustva u zajedničkom radu sa kolegama iz ATS, Ministarstva privrede, ISS-a, DMDM-a i ostalih organizacija, ocenjivačima i ekspertima kao i predstavnicima akreditovanih tela.

 

kompletnu informaciju o ovom događaju možete pronaći na sajtu ATS.

]]>
Wed, 12 Jun 2024 08:19:00 +0100 Aktuelnosti http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/novosti/1238/ats-obelezio-svetski-dan-akreditacije-2024.html
Svetski dan metrologije http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/novosti/1236/svetski-dan-metrologije.html Obeležen Svetski dan metrologije ]]> Dana 20. maja 2024. godine u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ , u organizaciji DMDM obeležen je Svetski dan metrologije.

U panel diskusiji pod sloganom „Merimo danas za održivo sutra“, diskutovano je o održivosti, kao temi Svetskog dana metrologije 2024. godine. Ova tema izabrana je zbog njene važnosti za različite mogućnosti merenja koje su ključne za negovanje održive globalne ekonomije i životne sredine. U panel diskusiji učestvovali su eminentni stručnjaci iz ove oblasti prof. Dr V.Đurđević, Fizički fakultet,  Dr T. Mišljenović,  Institut za botaniku, Biološki fakultet, prof. Dr A. Vuković Vimić, Poljoprivredni fakultet, dr Dušan Matijević, DMDM. Prisutni su bili u prilici da se upoznaju sa  klimatskim promenama i značaju merenja u ovoj oblasti. Manifestaciji prisustvovao Nikola Vitas, v.d.pomoćnika ministra sa saradnicima.

]]>
Tue, 21 May 2024 16:05:00 +0100 Aktuelnosti http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/novosti/1236/svetski-dan-metrologije.html
Sistem kvaliteta uslov za uspešno poslovanje i konkurentnost http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/novosti/1234/sistem-kvaliteta-uslov-za-uspesno-poslovanje-i-konkurentnost.html Održan 26. Nacionalni i 12. Međunarodni naučno-stručni skup pod nazivom ,,Sistem kvaliteta uslov za uspešno poslovanje i konkurentnost“ ]]> U periodu 15-17. maj 2024. godine, na Kopaoniku održan je 26. Nacionalni i 12. Međunarodni naučno-stručni skup pod nazivom ,,Sistem kvaliteta uslov za uspešno poslovanje i konkurentnost“. Nikola Vitas v.d. pomoćnika ministra obratio se prisutnima i otvorio manifestaciju.

Nikola Vitas je u svom izlaganju istakao da je Ministarstvo privrede u prethodnom periodu postavilo stabilan pravni i institucionalni okvir u oblasti standardizacije, metrologije, akreditacije i ocenjivanju usaglašenosti i kontinuirano radi na njegovom unapređenju kao i da ulaže velike napore u pogledu stvaranja privrednog ambijenta pogodnog za integraciju u evropsku i svetsku privredu. 

Zatim je prisutne upoznao sa novinama na polju evropskih integracija,  posebno u vezi započetih aktivnosti u cilju sprovođenja procedure potpisivanja tzv. ACAA sporazuma odnosno Sporazuma o ocenjivanju usaglašenosti i prihvatanju industrijskih proizvoda koji ima za cilj olakšavanje pristupa industrijskih proizvoda između Evropske unije  i partnerskih zemalja koji sa EU imaju sklopljen odgovarajući ugovor, kao i da je Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 18. aprila 2024. godine donela Zaključak kojim se prihvata Izveštaj o potrebi pokretanja inicijative za potpisivanje Sporazuma o ocenjivanju usaglašenosti i prihvatanju industrijskih proizvoda sa Evropskom unijom.

Takođe, najavio je pripremu predstojeće sednice Saveta za kvalitet a zatim prisutne upoznao i sa novinama u pogledu dalje realizacije novog Programa podrške unapređenju bezbednosti i kvaliteta proizvoda i usluga, koji će Ministarstvo privrede sprovoditi u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije. 

]]>
Tue, 21 May 2024 12:08:00 +0100 Aktuelnosti http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/novosti/1234/sistem-kvaliteta-uslov-za-uspesno-poslovanje-i-konkurentnost.html
Potpisani Sporazumi o saradnji u oblasti akreditacije http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/zakonodavne-novine/1230/potpisani-sporazumi-o-saradnji-u-oblasti-akreditacije.html U Privrednoj komori Srbije, 7. i 8. maja 2024. godine, u organizaciji ATS, održan skrugli sto na temu aktuelnosti u oblasti akreditacije, koji je otvorio v.d. pomoćnik ministra privrede, Nikola Vitas sa saradnicima. Na skupu su potpisani sporazumi o saradnji Akreditacionog tela Srbije sa drugim nacionalnim telima za akreditaciju ]]> U Privrednoj komori Srbije, 7. i 8. maja 2024. godine, Akreditaciono telo je organizovalo okrugli sto na kome su, između ostalog, po prvi put potpisani Sporazumi o saradnji u oblasti akreditacije sa akreditacionim telima Holandije (RvA) i Turske (TURKAK) i obnoviti sporazum sa akreditacionim telom Rumunije (RENAR). 

Cilj ovih bilateralnih sporazuma je formalna potvrda saradnje između akreditacionih tela, odnosno obezbeđivanje stalne saradnje između akreditacionih tela, uz aktivno učešće oba akreditaciona tela u razvoju i unapređenju procesa akreditacije, što podrazumeva obuke, razmenu relevantnih informacija i iskustva, studijske boravke, razmenu tehničkih eksperata i ocenjivača.

ATS do sada ima potpisane bilateralne sporazume sa Institutom za akreditiranje Bosne i Hercegovine (BATA), Akreditacionim tijelom Crne Gore (ATCG), Institutom za akreditaciju Republike Severne Makedonije (IARNM), Hrvatskom akreditacijskom agencijom (HAA), Slovačkim akreditacionim telom (SNAS), Slovenačkim akreditacionim telom (SA), Bugarskom službom za akreditaciju BAS), Akreditacionim telom Mađarske (NAH), Grčkim akreditacionim telom (ESYD), Generalnim direktoratom za akreditaciju Republike Albanije (DPA), Azerbejdžanskim centrom za akreditaciju (AzAK), Nacionalnim akreditacionim centrom Republike Moldavije (MOLDAC) i Sporazum o saradnji akreditacionih tela Zapadnog Balkana.

ATS ima status potpisnika, za našu privredu, važnih multilateralnih međunarodnih sporazuma: EA MLA, ILAC MRA i IAF MLA.

Prvog dana, 7. maja događaj je organizovan u Privrednoj komori Srbije i istom će prisustvovati predstavnici infrastrukture kvaliteta u R. Srbiji: Ministarstva privrede, DMDM, ISS, Privredne komore Srbije, članovi Upravnog odbora, Nadzornog odbora i Saveta za akreditaciju ATS-a, kao i deo zaposlenih ATS-a.

Skup je otvorio v.d. pomoćnika ministra privrede, Nikola Vitas.

Na kraju skupa, ATS potpisao memorandume o saradnji sa nacionalnim akreditacionim telima Turske, Holandije i Rumunije.

]]>
Mon, 13 May 2024 12:06:00 +0100 Zakonodavne novine http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/zakonodavne-novine/1230/potpisani-sporazumi-o-saradnji-u-oblasti-akreditacije.html
Program Interreg Evropa http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/novosti/1228/program-interreg-evropa.html Održana info-sesija za dostavljanje predloga projekata na programu međuregionalne saradnje Interreg Evropa ]]> Dana 24. aprila 2024. godine, u prostorijama EU Info centra u Beogradu, u organizaciji Ministarstva za evropske integracije, kao nacionalnog koordinatora za program Interreg Evropa, održana je info-sesija povodom otvaranja dva javna poziva za dostavljanje predloga projekata na programu međuregionalne saradnje Interreg Evropa, na kojoj su učestvovali i predstavnici Sektora za kvalitet i bezbednost.

Prisutni su se informisali o karakteristikama programa i projekata, o proceduri prijave na pozive za dostavljanje predloga projekata, o uključivanju u postojeća i traženju novih partnerstava, kao i o razvijanju predloga projekata.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 10:56:09 +0100 Aktuelnosti http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/novosti/1228/program-interreg-evropa.html
PROJEKAT IPA 21 – EU4IM http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/novosti/1226/projekat-ipa-21--eu4im.html EU SUPPORT FOR INTERNAL MARKET ]]> Dana 18. aprila 2024. godine,u Palati Srbija, u okviru projekta IPA 21 - EU4IM - EU SUPPORT FOR INTERNAL MARKET,  održan je sastanak Komiteta za upravljanje projektom. Na sastanku su predstavljene aktivnosti iz prethodnog perioda i razmatran je Početni izveštaj.

Sastanku su prisustvovali svi korisnici projekta, predstavnici projektnog tima na čelu sa vodećim ekspertom Inmaculadom Martinez, kao i predstavnici Delegacije EU u Republici Srbiji.

]]>
Fri, 19 Apr 2024 13:34:45 +0100 Aktuelnosti http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/novosti/1226/projekat-ipa-21--eu4im.html
„ACAA“ sporazum http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/zakonodavne-novine/1232/acaa-sporazum.html Vlada donela Zaključak kojim se prihvata Izveštaj o potrebi pokretanja inicijative za potpisivanje Sporazuma o ocenjivanju usaglašenosti i prihvatanju industrijskih proizvoda sa Evropskom unijom. ]]> U cilju jačanja konkurentnosti privrede Republike Srbije i omogućavanja daljeg napretka u postupku pregovaranja o pristupanju Republike Srbije EU u oblasti Pregovaračkog poglavlja 1 (Sloboda kretanja robe), a u vezi pokretanja inicijatve prema Evropskoj komisiji za početak pregovora o potpisivanju ACAA sporazuma (Agreement on Conformity Assessment and Acceptance of Industrial Products) - Sporazuma o ocenjivanju usaglašenosti i prihvatanju industrijskih proizvoda, koji ima za cilj olakšavanje pristupa industrijskih proizvoda između Evropske unije i Republike Srbije, na predlog Ministartsva privrede, Vlada je dana 18. aprila 2024. godine donela Zaključak kojim se prihvata Izveštaj o potrebi pokretanja inicijative za potpisivanje Sporazuma o ocenjivanju usaglašenosti i prihvatanju industrijskih proizvoda sa Evropskom unijom, koji ima za cilj olakšavanje pristupa industrijskih proizvoda između Evropske unije i Republike Srbije.

]]>
Thu, 18 Apr 2024 15:25:00 +0100 Zakonodavne novine http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/zakonodavne-novine/1232/acaa-sporazum.html
IPA19 – EU4BE projekat - „ početak rada na pripremi nove Strategije IK“ http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/novosti/1224/ipa19--eu4be-projekat----pocetak-rada-na-pripremi-nove-strategije-ik.html početak rada na pripremi nove Strategije IK ]]> Dana 17. aprila 2024. godine u Sektoru za kvalitet i bezbednost proizvoda održan je (Kick off), početni sastanak kojim je pokrenuta inicjalna faza drugog dela projekta “Infrastruktura kvaliteta, faktor razvoja konkurentnosti – pripremne aktivnosti za unapređenje strateškog i zakonodavnog okvira”  - IPA 2019 EU4BE “koji sprovodi Svetska banka u saradnji sa Ministarstvom privrede.

Na sastanku su pored predstavnika Ministarstva privrede učestvovali članovi projektnog tima Svetske banke, predstavnici institucija infrastrukture kvaliteta (Instituta za standardizaciju, Akreditacionog tela Srbije, Direkcije za mere i dragocene metale), kao i predstavnici Republičkog sekretarijata za javne politike.

Predstavljene su predstojeće projektne aktivnosti u vezi pisanja Strategije infrastrukture kvaliteta za period 2024-2030. i razmatran je Plan rada za naredni period. 

]]>
Thu, 18 Apr 2024 12:27:00 +0100 Aktuelnosti http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/novosti/1224/ipa19--eu4be-projekat----pocetak-rada-na-pripremi-nove-strategije-ik.html
Objavljeno nekoliko pravilnika iz oblasti metrologije http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/zakonodavne-novine/1222/objavljeno-nekoliko-pravilnika-iz-oblasti-metrologije.html Od januara do aprila 2024. godine objavljeno je devet pravilnika iz oblasti metrologije ]]> U prethodnom periodu u  "Službenom glasniku RS" objavljeno je 9 pravilnika iz oblasti metrologije i to:

  1.      U „Službenom glasniku Repubike Srbije“ broj 31/24 od 11. aprila 2024. godine objavljen je Pravilnik o overavanju automatskih vaga za pojedinačno merenje,primenjuje se od 1. januara 2025. godine;
  2.      U „Službenom glasniku Repubike Srbije“  broj 24/24 od  22. marta 2024. godine objavljen je Pravilnik o overavanju merila i mernih sistema za neprekidno i dinamičko merenje količina tečnosti koje nisu voda – uređaja za tečnosti koje se koriste za pranje vetrobranskog stakla, primenjuje se od 1. januara 2025. godine;
  3.      u „Službenom glasniku Repubike Srbije“ broj 19/24 od 13. marta 2024. godine objavljen je Pravilnik o overavanju medicinskih termometara, a stupio je na snagu 21.marta 2024. godine;
  4.      U „Službenom glasnikuRepubike Srbije“ 14/24 od 23. februara 2024.  godine objavljen je Pravilnik o overavanju analizatora izduvnih gasova, primenjuje se od 1. januara 2025. godine;
  5.      U „Službenom glasnikuRepubike Srbije“ 14/24 od 23. februara 2024.  godine objavljen je Pravilnik o overavanju merila toplotne energije, primenjuje se od 1. januara 2025. godine;
  6.      U „Službenom glasnikuRepubike Srbije“ 14/24 od 23. februara 2024.  godine objavljen je Pravilnik o overavanju brojila aktivne električne energije klase tačnosti A, B, C, 2, 1 i  0,5s, primenjuje se od 1. januara 2025. godine;
  7.      U „Službenom glasnikuRepubike Srbije“ 5/24 od 22. januara 2024. godine objavljen je Pravilnik o overavanju merila i mernih sistema za neprekidno i dinamičko merenje količina tečnosti koje nisu voda – uređaja za točenje  tečnog naftnog gasa, primenjuje se od 1. januara 2025. godine;
  8.      U „Službenom glasnikuRepubike Srbije“ 5/24 od 22. januara 2024. godine objavljen je Pravilnik o overavanju merila i mernih sistema za neprekidno i dinamičko merenje količine tečnosti koje nisu voda ugrađenih na vozilu i na vozilu sa cisternom, primenjuje se od 1. januara 2025. godine;
  9.      U „Službenom glasniku Repubike Srbije“ 4/24, od 19. januara 2024. godine objavljen je Pravilnik o overavanju gasomera sa mehovima, primenjuje se od 1. januara 2025. godine.
]]>
Thu, 18 Apr 2024 11:25:00 +0100 Zakonodavne novine http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/zakonodavne-novine/1222/objavljeno-nekoliko-pravilnika-iz-oblasti-metrologije.html
IPA 21 - EU4IM projekat http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/novosti/1220/ipa-21---eu4im-projekat.html IPA 21 - EU4IM projekat ]]> Dana 12. marta 2024. godine u Sektoru za kvalitet i bezbednost proizvoda, u okviru projekta IPA 21 - EU SUPPORT FOR INTERNAL MARKET, održan je sastanak predstavnika Ministarstva privrede sa predstavnicima Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine i predstavnicima projektnog tima, na čelu sa gospođom Inmaculadom Martinez, liderkom tima.

Projekat, čiji je glavni korisnik i koordinator Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, će podržati  Ministarstvo privrede u oblasti Pregovaračkog poglavlja 1 – Kretanje robe, zatim u pripremama za pokretanje pregovora za potpisivanje sporazuma o olakšavanju trgovine između Srbije i EU, kao i  razvoju jedinstvenih digitalnih servisa vezanih za primenu tehničkih propisa.

Na sastanku su prezentovani naredni koraci i planovi vezi realizacije konkretnih aktivnosti.

]]>
Thu, 14 Mar 2024 14:07:10 +0100 Aktuelnosti http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/novosti/1220/ipa-21---eu4im-projekat.html
Održana zajednička sednica grupacije akreditovanih tela za ocenjivanje usaglašenosti http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/novosti/1218/odrzana-zajednicka-sednica-grupacije-akreditovanih-tela-za-ocenjivanje-usaglasenosti.html U Privrednoj komori Srbije 11. marta 2024. godine održana je zajednička sednica grupacije akreditovanih kontrolnih i sertifikacionih tela ]]> U Privrednoj komori Srbije održana je zajednička sendica predstavnika Ministarstva privrede, predstavnika Akreditacionog tela Srbije i tri grupacije akreditovanih tela za ocenjivanje usaglašenosti: Grupacije akreditovanih kontrolnih i sertifikacionih tela, akreditovanih laboratorija za ispitivanje hrane i hrane za životinje i metrologije.

V.d. pomoćnika ministra Nikola Vitas upoznao je prisutne sa dosadašnjim aktivnostima u okviru Pregovaračke grupe-1, kao i o značajnim planiranim aktivnostima Ministarstva privrede u narednom periodu.

Direktor Akreditacionog tela Srbije predstavio je Strateški plan ATS za period 2024.-2026. godine i na taj način  informisao prisutne o budućim aktivnostima ATS, nakon čega je usledila konstruktivna diskusija sa predstavnicima grupacija akreditovanih tela gde su se  razmatrali tekući problemi u ovoj oblasti i analizirali predlozi za  bolje funkcionisanje sistema.

]]>
Wed, 13 Mar 2024 10:17:00 +0100 Aktuelnosti http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/novosti/1218/odrzana-zajednicka-sednica-grupacije-akreditovanih-tela-za-ocenjivanje-usaglasenosti.html
Održana „Nedelja kvaliteta 2024“ http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/novosti/1216/odrzana-nedelja-kvaliteta-2024.html U Privrednoj komori Srbije održana je 33. po redu manifestacija –NEDELjA KVALITETA 2024. ]]>  U periodu 6-7. mart 2024. godine, u Privrednoj komori Srbije održana je 33. po redu manifestacija –NEDELjA KVALITETA 2024. koja okuplja eksperte za sisteme menadžmenta i poslovnu izvrsnost iz Srbije i zemalja iz okruženja.

 Organizator ove tradicionalne manifestacije je Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost (FQCE),u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede Republike Srbije.

Nikola Vitas, v.d. pomoćnika ministra privrede otvarajući  manifestaciju pozdravio je prisutne i istakao da Ministarstvo privrede ulaže velike napore u pogledu stvaranja privrednog ambijenta pogodnog za integraciju u evropsku i svetsku privredu, usklađivanjem sa tehničkim zakonodavstvom EU i unapređenjem rada institucija infrastrukture kvaliteta.  Upoznao je prisutne sa aktivnostima Ministarstva i planovima za naredni period sa posebnim osvrtom na stanje u oblasti EU integracija.  Takođe, prisutne je upoznao i sa  aktuelnim Programom podrške razvoju konkurentnosti, koji Ministarstvo privrede realizuje u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, a sve u cilju razvoja konkurentnosti, bezbednosti i kvaliteta proizvoda i usluga na tržištu, olakšavanja pristupa tržištu i povećanje konkurentnosti, prevashodno malih i srednjih preduzeća, a samim tim i privrede u celini. Na kraju, naglasio je da Ministarstvo privrede ulaže velike napore na polju stvaranja privrednog ambijenta pogodnog za integraciju u evropsku i svetsku privredu, unapređenjem rada institucija infrastrukture kvaliteta.

]]>
Mon, 11 Mar 2024 10:39:00 +0100 Aktuelnosti http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/novosti/1216/odrzana-nedelja-kvaliteta-2024.html
Objavljen Pravilnik o overavanju automatskih vaga za merenje mase šinskih vozila u pokretu http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/zakonodavne-novine/1214/objavljen-pravilnik-o-overavanju-automatskih-vaga-za-merenje-mase-sinskih-vozila-u-pokretu.html U Službenom glasniku broj 115/23 od 22. decembra 2023. godine objavljen je Pravilnik o overavanju automatskih vaga za merenje mase šinskih vozila u pokretu. ]]> Pravilnik o overavanju automatskih vaga za merenje mase šinskih vozila u pokretu objavljen je u "Službenom glasniku RS", br. 115/2023 od 22. decembra2023. godine, stupa  na snagu 30. decembra 2023. godine, a primenjuje se od 1. januara2025. godine.

 

Ovim pravilnikom bliže se propisuju način i uslovi periodičnog i vanrednog overavanja  automatskih vaga za merenje mase šinskih vozila u pokretu, zahtevi koje vaga mora da ispuni pri overavanju, kao i način utvrđivanja ispunjenosti zahteva za vage.

]]>
Thu, 28 Dec 2023 12:17:00 +0100 Zakonodavne novine http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/zakonodavne-novine/1214/objavljen-pravilnik-o-overavanju-automatskih-vaga-za-merenje-mase-sinskih-vozila-u-pokretu.html
Objavljen Pravilnik o overavanju automatskih dozirnih vaga http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/zakonodavne-novine/1212/objavljen-pravilnik-o-overavanju-automatskih-dozirnih-vaga.html U Službenom glasniku broj 115/23 od 22. decembra 2023. godine objavljen je Pravilnik o overavanju automatskih dozirnih vaga. ]]> Pravilnik o overavanju automatskih dozirnih  vagaobjavljen je u "Službenom glasniku RS", br. 115/2023 od 22. decembra2023. godine, stupa  na snagu 30. decembra 2023. godine, a primenjuje se od 1. januara2025. godine.

 

Ovim pravilnikom bliže se propisuju način i uslovi periodičnog i vanrednog overavanja automatskih dozirnih vaga, zahtevi koje vaga mora da ispuni pri overavanju, kao i način utvrđivanja ispunjenosti zahteva za vage.

]]>
Thu, 28 Dec 2023 12:13:29 +0100 Zakonodavne novine http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/zakonodavne-novine/1212/objavljen-pravilnik-o-overavanju-automatskih-dozirnih-vaga.html
IPA 21 - EU4IM projekat http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/novosti/1210/ipa-21---eu4im-projekat.html Pokrenuta je inicjalna faza projekta IPA 21 - EU SUPPORT FOR INTERNAL MARKET, održavanjem sastanaka predstavnika Ministarstva privrede sa projektnim timom i predstavnicima Delegacije EU u Beogradu. ]]> Tim sprovodi konzorcijum “FIIAPP/AICS/SAIDC”, u kome učestvuju institucije iz tri zemlje EU – Španija (FIAPP), Slovačka (SAIDC) i Ittalija (AICS).

 Projekat, čiji je glavni korisnik i koordinator Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, će podržati Ministarstvo privrede u oblasti aktivnosti vezanih za Pregovaračko poglavlje 1 – Kretanje robe, zatim u pripremama za pokretanje pregovora za potpisivanje sporazuma o olakšavanju trgovine između Srbije i EU, kao i u oblasti razvoja jedinstvenih digitalnih servisa vezanih za primenu tehničkih propisa.

 Tim, predvođen gospođom Inmaculadom Zamorom Martinez, liderkom tima, boravio je u Beogradu kako bi započeo pripremne aktivnosti za implementaciju projekta.

 Tokom posete, članovi tima su održali konstruktivne sastanke sa relevantnim akterima i partnerima. Tokom posete Sektoru za kvalitet i bezbednost proizvoda, Ministarstva privrede, razmotreni su planovi za buduće aktivnosti i postavljeni su temelji za uspešnu realizaciju istog. 

Naredni koraci projekta obuhvataju prioritizaciju aktivnosti po fazama za naredne tri godine koliko je planirano trajanje ovog projekta.

 

]]>
Fri, 1 Dec 2023 15:00:48 +0100 Aktuelnosti http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/novosti/1210/ipa-21---eu4im-projekat.html
Objavljen Pravilnik o overavanju merila i mernih sistema za neprekidno i dinamičko merenje količina tečnosti koje nisu voda – uređaja za točenje goriva http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/zakonodavne-novine/1195/objavljen-pravilnik-o-overavanju-merila-i-mernih-sistema-za-neprekidno-i-dinamicko-merenje-kolicina-tecnosti-koje-nisu-voda--uredjaja-za-tocenje-goriva.html U službenom glasniku broj 96/23 od 2. novembra 2023. godine objavljen je Pravilnik o overavanju merila i mernih sistema za neprekidno i dinamičko merenje količina tečnosti koje nisu voda – uređaja za točenje goriva. ]]> Pravilnik o overavanju merila i mernih sistema za neprekidno i dinamičko merenje količina tečnosti koje nisu voda – uređaja za točenje goriva  objavljen je u "Službenom glasniku RS", br. 96/2023 od 2. novembra2023. godine, stupio je  na snagu 10. novembra 2023. godine, a primenjuje se od 1. januara2025. godine.

 

Ovim pravilnikom bliže se propisuju način i uslovi periodičnog i vanrednog overavanja merila i mernih sistema za neprekidno i dinamičko merenje količina tečnosti koje nisu voda – uređaja za točenje goriva, zahtevi koje uređaj za točenje goriva  mora da ispuni pri overavanju, kao i način utvrđivanja ispunjenosti zahteva za uređaj za točenje goriva.

Pravilnik možete preuzeti OVDE.

]]>
Thu, 23 Nov 2023 14:56:12 +0100 Zakonodavne novine http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/zakonodavne-novine/1195/objavljen-pravilnik-o-overavanju-merila-i-mernih-sistema-za-neprekidno-i-dinamicko-merenje-kolicina-tecnosti-koje-nisu-voda--uredjaja-za-tocenje-goriva.html
Završena je Javna rasprava http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/novosti/1193/zavrsena-je-javna-rasprava.html Završena je Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o predmetima od dragocenih metala koja je sprovedena je od 20. oktobra do 10. novembra 2023. godine putem internet stranica Ministarstva privrede - portalu „TEHNIS“, DMDM, i na portalu eKonsultacije. ]]> Zainteresovanoj i stručnoj javnosti bilo je omogućeno da eventualne primedbe, komentare i sugestije na tekst Nacrta zakona dostavi Ministarstvu privrede putem pošte ili elektronskim putem. 

Izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi možete nalazi se ovde.

]]>
Thu, 23 Nov 2023 11:21:05 +0100 Aktuelnosti http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/novosti/1193/zavrsena-je-javna-rasprava.html
Razmena iskustva između Srbije i UK http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/dogadjanja/1191/razmena-iskustva-izmedju-srbije-i-uk.html Radionica na temu primene postupaka ocenjivanja usaglašenosti u UK i Srbiji, održana je 8. novembra 2023. godine u prostorijama Sektora za kvalitet i bezbednost proizvoda. ]]> Na radionici su pored predstavnika Sektora  učestvovali predstavnici Ambasade Velike Britanije kao i predstavnici nadležnog ministarstva Velike Britanije.

Tokom sastanka delegacije su predstavile svoja iskustva iz navedenih oblasti i dogovorile da u narednom periodu nastave razmenu znanja na datu temu.

]]>
Mon, 13 Nov 2023 13:28:52 +0100 Događanja http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/dogadjanja/1191/razmena-iskustva-izmedju-srbije-i-uk.html
Novi pravilnici iz oblasti metrologije http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/zakonodavne-novine/1187/novi-pravilnici-iz-oblasti-metrologije.html U periodu od 13. do 27. oktobra 2023. godine objavljeno je pet pravilnika iz oblasti metrologije. ]]> U prethodnom periodu u  "Službenom glasniku RS" objavljeno je 5 pravilnika iz oblasti metrologije i to:

 

  1.       Pravilnik o overavanju automatskih vaga sa sabiranjem diskontinuiranih rezultata merenja (vaga sa košem), objavljen u "Službenom glasniku RS", br. 87/2023 od 13. oktobra 2023. godine, stupio je na snagu 21. oktobra 2023, a primenjuje se od 1. januara 2025.
  2.       Pravilnik o overavanju vodomera koji su predviđeni za upotrebu u domaćinstvu, poslovnom prostoru i lakoj industriji, objavljen u "Službenom glasniku RS", br. 90/2023 od 24. oktobra 2023. godine,stupio je na snagu 1. novembra 2023, a primenjuje se od 1. januara 2025;
  3.       Pravilnik o overavanju neautomatskih vaga, objavljen u "Službenom glasniku RS", br. 90/2023 od 24. oktobra 2023. godine, a stupio je na snagu 1. novembra 2023, od kada se i primenjuje;
  4.       Pravilnik o overavanju merila i mernih sistema za neprekidno i dinamičko merenje količine tečnosti koje nisu voda – uređaji za točenje AdBlue, objavljen u "Službenom glasniku RS", br. 93/2023 od 27. oktobra 2023. godine, stupio na snagu 4. novembra, a primenjuje se od 1. januara 2025. godine;
  5.       Pravilnik o overavanju automatskih vaga sa sabiranjem kontinuiranih rezultata merenja, objavljen u "Službenom glasniku RS", br. 93/2023 od 27.oktobra 2023. godine stupio na snagu 4. novembra, a primenjuje se od 1. januara 2025. godine.
]]>
Mon, 30 Oct 2023 15:48:05 +0100 Zakonodavne novine http://tehnis.privreda.gov.rs/sr/vesti/zakonodavne-novine/1187/novi-pravilnici-iz-oblasti-metrologije.html