Технис :: В е с т и http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/rss.html ci http://tehnis.privreda.gov.rs/img/logo.png Технис :: В е с т и http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/rss.html Објављени нови Списакови српских стандарда из области ЛВД и ЕМЦ http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/zakonodavne-novine/1239/objavljeni-novi-spisakovi-srpskih-standarda-iz-oblasti-lvd-i-emc.html У Службеном гласнику број 55/24 и 57/24 од 21. и 28. јуна 2024. године објављени су нови Спискови српских стандарда из области LVD и EMC, којим су преузети хармонизовани стандарди са референтне листе европских хармонизованих стандарда ]]> У Службеном гласнику број 55/24од 21. јуна 2024. године објављен је нови Списак српских стандарда из области електромагнетске компатибилности (EMC), којим су преузети хармонизовани стандарди са референтне листе европских хармонизованих стандарда.

Правилник о електромагнетској компатибилности („Службени гласник РС“, број 25/16 и 21/20) је праћен Списком српских стандарда из области ЕМЦ, а претходна верзија овог списка објављена је у „Службеном гласнику РС”, број 37/19 од 31. маја 2019. године. Овај списак се редовно ажурира у складу са списком хармонизованих стандарда објављеним у Службеном листу ЕУ и усклађен је са последњим списком стандарда  са референтне листе европских хармонизованих стандарда.

 

У Службеном гласнику број 57/2024 од 28. јуна 2024. године објављен је нови Списак српских стандарда из области електричне опреме намењене за употребу у оквиру одређених граница напона (LVD), којим су преузети хармонизовани стандарди са референтне листе европских хармонизованих стандарда.

Правилник о електричној опреми намењеној за употребу у оквиру одређених граница напона („Службени гласник РС“, број 25/16 и 21/20)  је праћен Списком српских стандарда из области ЛВД, а претходна верзија овог списка објављена је у „Службеном гласнику РС”, бр. 37/19 од 31. маја 2019. године. Овај списак се редовно ажурира у складу са списком хармонизованих стандарда објављеним у Службеном листу ЕУ и усклађен је са последњим списком стандарда  са референтне листе европских хармонизованих стандарда.

]]>
Tue, 2 Jul 2024 10:06:00 +0100 Законодавне новине http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/zakonodavne-novine/1239/objavljeni-novi-spisakovi-srpskih-standarda-iz-oblasti-lvd-i-emc.html
АТС обележио Светски дан акредитације 2024 http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/novosti/1237/ats-obelezio-svetski-dan-akreditacije-2024.html У петак, 07. јуна, у амфитеатру Народне банке Србије, одржана је прослава поводом Светског дан аредитације који се обележава 09. јуна већ дужи низ година, широм света. ]]> У петак, 07. јуна, у амфитеатру Народне банке Србије, одржана је свачаност поводом Светског дана аредитације који се обележава 09. јуна већ дужи низ година широм света.

Заједно са колегама из инфраструктуре квалитета, оцењивачима и експертима, члановима органа и тела АТС-а као и представницима акредитованих ТОУ, овогодишња тема која је установљена на међународном нивоу гласи: „Aкредитација: оснаживање сутрашњице и обликовање будућности.“ Овај дан је такође био посвећен и нашим акредитованим телима која су у периоду од 01. марта до 01. јуна ове године добила/обновила акредитацију.

Свечани скуп отворио је господин Никола Витас, в.д. помоћника министра привреде који је испред Министарства привреде, главног координатора за техничке прописе и органа надлежног за креирање стратегије и спровођење политике развоја стандардизације, акредитације и метрологије, поздравио све присутне и пожелео срећан Дан акредитације као и пуно успеха у будућем раду. 

Директор АТС-а, господин мр. Драган Пушара, говорио је о Стратегији АТС-а коју је усвојио УО АТС-а у протеклом периоду. Она се односи на период од 2024. до 2026. године који између осталог поставља циљеве: растерећење привреде; прелазак на потпуно дигитално окружење и укључење вештачке интелигенције; израда новог законодавног оквира за акредитацију; ширење на нове области акредитације сходно потребама привреде.

„Стратегија има за визију да се АТС обавезује да ће у светлу сталних промена, улагањем у стручност, унапредити квалитет привреде и одрживост система у коме живимо. С једне стране, усвајаћемо нове шеме акредитације у складу са потребама привреде, а сa друге стране, обезбедићемо високо поверење у резултате које доносе ТОУ“, изјавио је директор АТС-а. 

Гости су имали прилику да одгледају кратак промотивни филм који су припремиле међународне организације, ILAC и IAF на тему овогодишњег Дана акредитације, „Aкредитација: оснаживање сутрашњице и обликовање будућности.“

Овај свечани догађај завршен је заједничким фотографисањем на импозантном степеништу  Народне банке. Том приликом стричњаци из ове области разменили су искуства у заједничком раду са колегама из АТС, Министарства привреде, ИСС-а, ДМДМ-а и осталих организација, оцењивачима и експертима као и представницима акредитованих тела.

 

комплетну информацију о овом догађају можете пронаћи на сајту АТС.

]]>
Wed, 12 Jun 2024 08:19:00 +0100 Актуелности http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/novosti/1237/ats-obelezio-svetski-dan-akreditacije-2024.html
Светски дан метрологије http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/novosti/1235/svetski-dan-metrologije.html Обележен Светски дан метрологије ]]> Дана 20. маја 2024. године у Ботаничкој башти „Јевремовац“ , у организацији ДМДМ обележен је Светски дан метрологије.

У панел дискусији под слоганом „Меримо данас за одрживо сутра“, дискутовано је о одрживости, као теми Светског дана метрологије 2024. године. Ова тема изабрана је због њене важности за различите могућности мерења које су кључне за неговање одрживе глобалне економије и животне средине. У панел дискусији учествовали су еминентни стручњаци из ове области проф. Др В.Ђурђевић, Физички факултет,  Др Т. Мишљеновић,  Институт за ботанику, Биолошки факултет, проф. Др А. Вуковић Вимић, Пољопривредни факултет, др Душан Матијевић, ДМДМ. Присутни су били у прилици да се упознају са  климатским променама и значају мерења у овој области. Манифестацији присуствовао Никола Витас, в.д.помоћника министра са сарадницима.

]]>
Tue, 21 May 2024 16:05:00 +0100 Актуелности http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/novosti/1235/svetski-dan-metrologije.html
Систем квалитета услов за успешно пословање и конкурентност http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/novosti/1233/sistem-kvaliteta-uslov-za-uspesno-poslovanje-i-konkurentnost.html Одржан 26. Национални и 12. Међународни научно-стручни скуп под називом ,,Систем квалитета услов за успешно пословање и конкурентност“ ]]> У периоду 15-17. мај 2024. године, на Копаонику одржан је 26. Национални и 12. Међународни научно-стручни скуп под називом ,,Систем квалитета услов за успешно пословање и конкурентност“. Никола Витас в.д. помоћника министра обратио се присутнима и отворио манифестацију.

Никола Витас је у свом излагању истакао да је Министарство привреде у претходном периоду поставило стабилан правни и институционални оквир у области стандардизације, метрологије, акредитације и оцењивању усаглашености и континуирано ради на његовом унапређењу као и да улаже велике напоре у погледу стварања привредног амбијента погодног за интеграцију у европску и светску привреду. 

Затим је присутне упознао са новинама на пољу европских интеграција,  посебно у вези започетих активности у циљу спровођења процедуре потписивања тзв. ACAA споразума односно Споразума о оцењивању усаглашености и прихватању индустријских производа који има за циљ олакшавање приступа индустријских производа између Европске уније  и партнерских земаља који са ЕУ имају склопљен одговарајући уговор, као и да је Влада Републике Србије је на седници одржаној 18. априла 2024. године донела Закључак којим се прихвата Извештај о потреби покретања иницијативе за потписивање Споразума о оцењивању усаглашености и прихватању индустријских производа са Европском унијом.

Такође, најавио је припрему предстојеће седнице Савета за квалитет а затим присутне упознао и са новинама у погледу даље реализације новог Програма подршке унапређењу безбедности и квалитета производа и услуга, који ће Министарство привреде спроводити у сарадњи са Развојном агенцијом Србије. 

]]>
Tue, 21 May 2024 12:08:00 +0100 Актуелности http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/novosti/1233/sistem-kvaliteta-uslov-za-uspesno-poslovanje-i-konkurentnost.html
Потписани Споразуми о сарадњи у области акредитације http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/zakonodavne-novine/1229/potpisani-sporazumi-o-saradnji-u-oblasti-akreditacije.html У Привредној комори Србије, 7. и 8. маја 2024. године, у организацији АТС, одржан скругли сто на тему актуелности у области акредитације, који је отворио в.д. помоћник министра привреде, Никола Витас са сарадницима. На скупу су потписани споразуми о сарадњи Акредитационог тела Србије са другим националним телима за акредитацију ]]> У Привредној комори Србије, 7. и 8. маја 2024. године, Акредитационо тело је организовало округли сто на коме су, између осталог, по први пут потписани Споразуми о сарадњи у области акредитације са акредитационим телима Холандије (РвА) и Турске (ТУРКАК) и обновити споразум са акредитационим телом Румуније (РЕНАР). 

Циљ ових билатералних споразума је формална потврда сарадње између акредитационих тела, односно обезбеђивање сталне сарадње између акредитационих тела, уз активно учешће оба акредитациона тела у развоју и унапређењу процеса акредитације, што подразумева обуке, размену релевантних информација и искуства, студијске боравке, размену техничких експерата и оцењивача.

АТС до сада има потписане билатералне споразуме са Институтом за акредитирање Босне и Херцеговине (BATA), Акредитационим тијелом Црне Горе (ATCG), Институтом за акредитацију Републике Северне Македоније (IARNM), Хрватском акредитацијском агенцијом (HAA), Словачким акредитационим телом (SNAS), Словеначким акредитационим телом (SA), Бугарском службом за акредитацију BAS), Акредитационим телом Мађарске (NAH), Грчким акредитационим телом (ESYD), Генералним директоратом за акредитацију Републике Албаније (DPA), Азербејџанским центром за акредитацију (AzAK), Националним акредитационим центром Републике Молдавије (MOLDAC) и Споразум о сарадњи акредитационих тела Западног Балкана.

АТС има статус потписника, за нашу привреду, важних мултилатералних међународних споразума: EA MLA, ILAC MRA i IAF MLA.

Првог дана, 7. маја догађај је организован у Привредној комори Србије и истом ће присуствовати представници инфраструктуре квалитета у Р. Србији: Министарства привреде, ДМДМ, ИСС, Привредне коморе Србије, чланови Управног одбора, Надзорног одбора и Савета за акредитацију АТС-а, као и део запослених АТС-а.

Скуп је отворио в.д. помоћника министра привреде, Никола Витас.

На крају скупа, АТС потписао меморандуме о сарадњи са националним акредитационим телима Турске, Холандије и Румуније.

]]>
Mon, 13 May 2024 12:06:00 +0100 Законодавне новине http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/zakonodavne-novine/1229/potpisani-sporazumi-o-saradnji-u-oblasti-akreditacije.html
Програм Интеррег Европа http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/novosti/1227/program-interreg-evropa.html Одржана инфо-сесија за достављање предлога пројеката на програму међурегионалне сарадње Интеррег Европа ]]> Дана 24. априла 2024. године, у просторијама ЕУ Инфо центра у Београду, у организацији Министарства за европске интеграције, као националног координатора за програм Интеррег Европа, одржана је инфо-сесија поводом отварања два јавна позива за достављање предлога пројеката на програму међурегионалне сарадње Интеррег Европа, на којој су учествовали и представници Сектора за квалитет и безбедност.

Присутни су се информисали о карактеристикама програма и пројеката, о процедури пријаве на позиве за достављање предлога пројеката, о укључивању у постојећа и тражењу нових партнерстава, као и о развијању предлога пројеката.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 10:56:09 +0100 Актуелности http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/novosti/1227/program-interreg-evropa.html
ПРОЈЕКАТ IPA 21 – EU4IM http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/novosti/1225/projekat-ipa-21--eu4im.html EU SUPPORT FOR INTERNAL MARKET ]]> Дана 18. априла 2024. године,у Палати Србија, у оквиру пројекта IPA 21 - EU4IM - EU SUPPORT FOR INTERNAL MARKET,  одржан је састанак Kомитета за управљање пројектом. На састанку су представљене активности из претходног периода и разматран је Почетни извештај.

Састанку су присуствовали сви корисници пројекта, представници пројектног тима на челу са водећим експертом Inmaculadom Martinez, као и представници Делегације ЕУ у Републици Србији.

]]>
Fri, 19 Apr 2024 13:34:45 +0100 Актуелности http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/novosti/1225/projekat-ipa-21--eu4im.html
„ACAA“ споразум http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/zakonodavne-novine/1231/acaa-sporazum.html Влада донела Закључак којим се прихвата Извештај о потреби покретања иницијативе за потписивање Споразума о оцењивању усаглашености и прихватању индустријских производа са Европском унијом. ]]> У циљу јачања конкурентности привреде Републике Србије и омогућавања даљег напретка у поступку преговарања о приступању Републике Србије ЕУ у области Преговарачког поглавља 1 (Слобода кретања робе), а у вези покретања иницијатве према Европској комисији за почетак преговора о потписивању ACAA споразума (Agreement on Conformity Assessment and Acceptance of Industrial Products) - Споразума о оцењивању усаглашености и прихватању индустријских производа, који има за циљ олакшавање приступа индустријских производа између Европске уније и Републике Србије, на предлог Министартсва привреде, Влада је дана 18. априла 2024. године донела Закључак којим се прихвата Извештај о потреби покретања иницијативе за потписивање Споразума о оцењивању усаглашености и прихватању индустријских производа са Европском унијом, који има за циљ олакшавање приступа индустријских производа између Европске уније и Републике Србије.

]]>
Thu, 18 Apr 2024 15:25:00 +0100 Законодавне новине http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/zakonodavne-novine/1231/acaa-sporazum.html
IPA19 – EU4BE пројекат - „ почетак рада на припреми нове Стратегије ИК“ http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/novosti/1223/ipa19--eu4be-projekat----pocetak-rada-na-pripremi-nove-strategije-ik.html почетак рада на припреми нове Стратегије ИК ]]> Дана 17. априла 2024. године у Сектору за квалитет и безбедност производа одржан је (Kick off), почетни састанак којим је покренута иницјална фаза другог дела пројекта “Инфраструктура квалитета, фактор развоја конкурентности – припремне активности за унапређење стратешког и законодавног оквира”  - IPA 2019 EU4BE “који спроводи Светска банка у сарадњи са Министарством привреде.

На састанку су поред представника Министарства привреде учествовали чланови пројектног тима Светске банке, представници институција инфраструктуре квалитета (Института за стандардизацију, Акредитационог тела Србије, Дирекције за мере и драгоцене метале), као и представници Републичког секретаријата за јавне политике.

Представљене су предстојеће пројектне активности у вези писања Стратегије инфраструктуре квалитета за период 2024-2030. и разматран је План рада за наредни период. 

]]>
Thu, 18 Apr 2024 12:27:00 +0100 Актуелности http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/novosti/1223/ipa19--eu4be-projekat----pocetak-rada-na-pripremi-nove-strategije-ik.html
Објављенo неколико правилника из области метрологије http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/zakonodavne-novine/1221/objavljeno-nekoliko-pravilnika-iz-oblasti-metrologije.html Од јануара до априла 2024. године објављено је девет правилника из области метрологије ]]> У претходном периоду у  "Службеном гласнику РС" објављено је 9 правилника из области метрологије и то:

  1.      У „Службеном гласнику Репубике Србије“ број 31/24 од 11. априла 2024. године објављен је Правилник о оверавању аутоматских вага за појединачно мерење,примењује се од 1. јануара 2025. године;
  2.      У „Службеном гласнику Репубике Србије“  број 24/24 од  22. марта 2024. године објављен је Правилник о оверавању мерила и мерних система за непрекидно и динамичко мерење количина течности које нису вода – уређаја за течности које се користе за прање ветробранског стакла, примењује се од 1. јануара 2025. године;
  3.      у „Службеном гласнику Репубике Србије“ број 19/24 од 13. марта 2024. године објављен је Правилник о оверавању медицинских термометара, а ступио је на снагу 21.марта 2024. године;
  4.      У „Службеном гласникуРепубике Србије“ 14/24 од 23. фебруара 2024.  године објављен је Правилник о оверавању анализатора издувних гасова, примењује се од 1. јануара 2025. године;
  5.      У „Службеном гласникуРепубике Србије“ 14/24 од 23. фебруара 2024.  године објављен је Правилник о оверавању мерила топлотне енергије, примењује се од 1. јануара 2025. године;
  6.      У „Службеном гласникуРепубике Србије“ 14/24 од 23. фебруара 2024.  године објављен је Правилник о оверавању бројила активне електричне енергије класе тачности А, B, C, 2, 1 и  0,5s, примењује се од 1. јануара 2025. године;
  7.      У „Службеном гласникуРепубике Србије“ 5/24 од 22. јануара 2024. године објављен је Правилник о оверавању мерила и мерних система за непрекидно и динамичко мерење количинa течности које нису вода – уређаја за точење  течног нафтног гаса, примењује се од 1. јануара 2025. године;
  8.      У „Службеном гласникуРепубике Србије“ 5/24 од 22. јануара 2024. године објављен је Правилник о оверавању мерила и мерних система за непрекидно и динамичко мерење количине течности које нису вода уграђених на возилу и на возилу са цистерном, примењује се од 1. јануара 2025. године;
  9.      У „Службеном гласнику Репубике Србије“ 4/24, од 19. јануара 2024. године објављен је Правилник о оверавању гасомера са меховима, примењује се од 1. јануара 2025. године.
]]>
Thu, 18 Apr 2024 11:25:00 +0100 Законодавне новине http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/zakonodavne-novine/1221/objavljeno-nekoliko-pravilnika-iz-oblasti-metrologije.html
IPA 21 - EU4IM projekat http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/novosti/1219/ipa-21---eu4im-projekat.html IPA 21 - EU4IM projekat ]]> Дана 12. марта 2024. године у Сектору за квалитет и безбедност производа, у оквиру пројекта IPA 21 - EU SUPPORT FOR INTERNAL MARKET, одржан је састанак представника Министарства привреде са представницима Министарства унутрашње и спољне трговине и представницима пројектног тима, на челу са госпођом Inmaculadom Martinez, лидерком тима.

Пројекат, чији је главни корисник и координатор Министарство унутрашње и спољне трговине, ће подржати  Министарство привреде у области Преговарачког поглавља 1 – Кретање робе, затим у припремама за покретање преговора за потписивање споразума о олакшавању трговине између Србије и ЕУ, као и  развоју јединствених дигиталних сервиса везаних за примену техничких прописа.

На састанку су презентовани наредни кораци и планови вези реализације конкретних активности.

]]>
Thu, 14 Mar 2024 14:07:10 +0100 Актуелности http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/novosti/1219/ipa-21---eu4im-projekat.html
Одржана заједничка седница групације акредитованих тела за оцењивање усаглашености http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/novosti/1217/odrzana-zajednicka-sednica-grupacije-akreditovanih-tela-za-ocenjivanje-usaglasenosti.html У Привредној комори Србије 11. марта 2024. године одржана је заједничка седница групације акредитованих контролних и сертификационих тела ]]> У Привредној комори Србије одржана је заједничка сендица представника Министарства привреде, представника Акредитационог тела Србије и три групације акредитованих тела за оцењивање усаглашености: Групације акредитованих контролних и сертификационих тела, акредитованих лабораторија за испитивање хране и хране за животиње и метрологије.

В.д. помоћника министра Никола Витас упознао је присутне са досадашњим активностима у оквиру Преговарачке групе-1, као и о значајним планираним активностима Министарства привреде у наредном периоду.

Директор Акредитационог тела Србије представио је Стратешки план АТС за период 2024.-2026. године и на тај начин  информисао присутне о будућим активностима АТС, након чега је уследила конструктивна дискусија са представницима групација акредитованих тела где су се  разматрали текући проблеми у овој области и анализирали предлози за  боље функционисање система.

]]>
Wed, 13 Mar 2024 10:17:00 +0100 Актуелности http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/novosti/1217/odrzana-zajednicka-sednica-grupacije-akreditovanih-tela-za-ocenjivanje-usaglasenosti.html
Одржана „Недеља квалитета 2024“ http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/novosti/1215/odrzana-nedelja-kvaliteta-2024.html У Привредној комори Србије одржана је 33. по реду манифестација –НЕДЕЉА КВАЛИТЕТА 2024. ]]>  У периоду 6-7. март 2024. године, у Привредној комори Србије одржана је 33. по реду манифестација –НЕДЕЉА КВАЛИТЕТА 2024. која окупља експерте за системе менаџмента и пословну изврсност из Србије и земаља из окружења.

 Организатор ове традиционалне манифестације је Фондација за културу квалитета и изврсност (FQCE),у сарадњи са Привредном комором Србије и под покровитељством Министарства привреде Републике Србије.

Никола Витас, в.д. помоћника министра привреде отварајући  манифестацију поздравио је присутне и истакао да Министарство привреде улаже велике напоре у погледу стварања привредног амбијента погодног за интеграцију у европску и светску привреду, усклађивањем са техничким законодавством ЕУ и унапређењем рада институција инфраструктуре квалитета.  Упознао је присутне са активностима Министарства и плановима за наредни период са посебним освртом на стање у области ЕУ интеграција.  Такође, присутне је упознао и са  актуелним Програмом подршке развоју конкурентности, који Министарство привреде реализује у сарадњи са Развојном агенцијом Србије, а све у циљу развоја конкурентности, безбедности и квалитета производа и услуга на тржишту, олакшавања приступа тржишту и повећање конкурентности, превасходно малих и средњих предузећа, а самим тим и привреде у целини. На крају, нагласио је да Министарство привреде улаже велике напоре на пољу стварања привредног амбијента погодног за интеграцију у европску и светску привреду, унапређењем рада институција инфраструктуре квалитета.

]]>
Mon, 11 Mar 2024 10:39:00 +0100 Актуелности http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/novosti/1215/odrzana-nedelja-kvaliteta-2024.html
Објављен Правилник о оверавању aутоматских вага за мерење масе шинских возила у покрету http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/zakonodavne-novine/1213/objavljen-pravilnik-o-overavanju-automatskih-vaga-za-merenje-mase-sinskih-vozila-u-pokretu.html У Службеном гласнику број 115/23 од 22. децембра 2023. године објављен је Правилник о оверавању aутоматских вага за мерење масе шинских возила у покрету. ]]> Правилник о оверавању aутоматских вага за мерење масе шинских возила у покрету објављен је у "Службеном гласнику РС", бр. 115/2023 од 22. децембра2023. године, ступа  на снагу 30. децембра 2023. године, а примењује се од 1. јануара2025. године.

 

Овим правилником ближе се прописују начин и услови периодичног и ванредног оверавања  аутоматских вага за мерење масе шинских возила у покрету, захтеви које вага мора да испуни при оверавању, као и начин утврђивања испуњености захтева за ваге.

]]>
Thu, 28 Dec 2023 12:17:00 +0100 Законодавне новине http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/zakonodavne-novine/1213/objavljen-pravilnik-o-overavanju-automatskih-vaga-za-merenje-mase-sinskih-vozila-u-pokretu.html
Објављен Правилник о оверавању aутоматских дозирних вага http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/zakonodavne-novine/1211/objavljen-pravilnik-o-overavanju-automatskih-dozirnih-vaga.html У Службеном гласнику број 115/23 од 22. децембра 2023. године објављен је Правилник о оверавању aутоматских дозирних вага. ]]> Правилник о оверавању aутоматских дозирних  вагаобјављен је у "Службеном гласнику РС", бр. 115/2023 од 22. децембра2023. године, ступа  на снагу 30. децембра 2023. године, а примењује се од 1. јануара2025. године.

 

Овим правилником ближе се прописују начин и услови периодичног и ванредног оверавања аутоматских дозирних вага, захтеви које вага мора да испуни при оверавању, као и начин утврђивања испуњености захтева за ваге.

]]>
Thu, 28 Dec 2023 12:13:29 +0100 Законодавне новине http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/zakonodavne-novine/1211/objavljen-pravilnik-o-overavanju-automatskih-dozirnih-vaga.html
ИПА 21 - ЕУ4ИМ пројекат http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/novosti/1209/ipa-21---eu4im-projekat.html Покренута је иницјална фаза пројекта IPA 21 - EU SUPPORT FOR INTERNAL MARKET, одржавањем састанака представника Министарства привреде са пројектним тимом и представницима Делегације ЕУ у Београду. ]]> Тим спроводи конзорцијум “ФИИАПП/АИЦС/САИДЦ”, у коме учествују институције из три земље ЕУ – Шпанија (ФИАПП), Словачка (САИДЦ) и Итталија (АИЦС).

 Пројекат, чији је главни корисник и координатор Министарство унутрашње и спољне трговине, ће подржати Министарство привреде у области активности везаних за Преговарачко поглавље 1 – Kретање робе, затим у припремама за покретање преговора за потписивање споразума о олакшавању трговине између Србије и ЕУ, као и у области развоја јединствених дигиталних сервиса везаних за примену техничких прописа.

 Тим, предвођен госпођом Инмацуладом Замором Мартинез, лидерком тима, боравио је у Београду како би започео припремне активности за имплементацију пројекта.

 Током посете, чланови тима су одржали конструктивне састанке са релевантним актерима и партнерима. Током посете Сектору за квалитет и безбедност производа, Министарства привреде, размотрени су планови за будуће активности и постављени су темељи за успешну реализацију истог. 

Наредни кораци пројекта обухватају приоритизацију активности по фазама за наредне три године колико је планирано трајање овог пројекта.

 

]]>
Fri, 1 Dec 2023 15:00:48 +0100 Актуелности http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/novosti/1209/ipa-21---eu4im-projekat.html
Објављен Правилник о оверавању мерила и мерних система за непрекидно и динамичко мерење количина течности које нису вода – уређаја за точење горива http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/zakonodavne-novine/1194/objavljen-pravilnik-o-overavanju-merila-i-mernih-sistema-za-neprekidno-i-dinamicko-merenje-kolicina-tecnosti-koje-nisu-voda--uredjaja-za-tocenje-goriva.html У службеном гласнику број 96/23 од 2. новембра 2023. године објављен је Правилник о оверавању мерила и мерних система за непрекидно и динамичко мерење количина течности које нису вода – уређаја за точење горива. ]]> Правилник о оверавању мерила и мерних система за непрекидно и динамичко мерење количина течности које нису вода – уређаја за точење горива  објављен је у "Службеном гласнику РС", бр. 96/2023 од 2. новембра2023. године, ступио је  на снагу 10. новембра 2023. године, а примењује се од 1. јануара2025. године.

 

Овим правилником ближе се прописују начин и услови периодичног и ванредног оверавања мерила и мерних система за непрекидно и динамичко мерење количина течности које нису вода – уређаја за точење горива, захтеви које уређај за точење горива  мора да испуни при оверавању, као и начин утврђивања испуњености захтева за уређај за точење горива.

Правилник можете преузети ОВДЕ.

]]>
Thu, 23 Nov 2023 14:56:12 +0100 Законодавне новине http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/zakonodavne-novine/1194/objavljen-pravilnik-o-overavanju-merila-i-mernih-sistema-za-neprekidno-i-dinamicko-merenje-kolicina-tecnosti-koje-nisu-voda--uredjaja-za-tocenje-goriva.html
Завршена је Јавна расправа http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/novosti/1192/zavrsena-je-javna-rasprava.html Завршена је Јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о предметима од драгоцених метала која је спроведена је од 20. октобра до 10. новембра 2023. године путем интернет страница Министарства привреде - порталу „ТЕХНИС“, ДМДМ, и на порталу еКонсултације. ]]> Заинтересованој и стручној јавности било је омогућено да евентуалне примедбе, коментаре и сугестије на текст Нацрта закона достави Министарству привреде путем поште или електронским путем. 

Извештај о спроведеној јавној расправи можете налази се овде.

]]>
Thu, 23 Nov 2023 11:21:05 +0100 Актуелности http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/novosti/1192/zavrsena-je-javna-rasprava.html
Размена искуства између Србије и УК http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/dogadjanja/1190/razmena-iskustva-izmedju-srbije-i-uk.html Радионица на тему примене поступака оцењивања усаглашености у УК и Србији, одржана је 8. новембра 2023. године у просторијама Сектора за квалитет и безбедност производа. ]]> На радионици су поред представника Сектора  учествовали представници Амбасаде Велике Британије као и представници надлежног министарства Велике Британије.

Током састанка делегације су представиле своја искуства из наведених области и договориле да у наредном периоду наставе размену знања на дату тему.

]]>
Mon, 13 Nov 2023 13:28:52 +0100 Догађања http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/dogadjanja/1190/razmena-iskustva-izmedju-srbije-i-uk.html
Додела Оскара квалитета најбољим компанијама http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/novosti/1188/dodela-oskara-kvaliteta-najboljim-kompanijama.html „Квалитет је кључна компонента успеха у данашњем пословном свету, а пословна изврсност представља темељ конкурентске предности. Кроз овај форум, имамо прилику да се упознамо са најновијим трендовима, искуствима и најбољим праксама у овој области. То ће нам помоћи да унапредимо наше организације, повећамо ефикасност и конкурентност на тржишту“, изјавио је министар привреде у Влади Србије Слободан Цветковић на Форуму квалитета и пословне изврсности "Оскар квалитета", одржанОМ данас у Привредној комори Србије поводом обележавања Светског дана квалитета и Европске недеље квалитета у Србији. ]]> „Србија је посвећена подршци развоју квалитета и пословне изврсности. Кроз различите иницијативе и програме радимо на стварању повољног привредног окружења. То ће нас учинити конкурентнијим на глобалном тржишту и имати вишеструки допринос друштвеној заједници“, рекао је министар Цветковић.

Указао је да су компаније учеснице у такмичењу за „Оскар квалитета“ постигле одличне резултате, посебно на плану унапређења квалитета и пословне изврсности. Притом је изразио наду да ће ове компаније послужити као пример добре праксе у наредном периоду. Такође је нагласио да Министарство привреде улаже велике напоре у погледу стварања привредног амбијента погодног за интеграцију у европску и светску привреду, усклађивањем са техничким законодавством ЕУ и унапређењем рада институција инфраструктуре квалитета.

В.д. помоћник министра привреде, Никола Витас, рекао је да је у предтходном периоду Министарство привреде поставило стабилан правни и институционални оквир у области стандардизације, метрологије, акредитације и оцењивању усаглашености.

Министарство привреде у сарадњи са Развојном агенцијом Србије у 2023. години, поред многих подстицаја привредницима, по први пут спроводи програм за суфинансирање трошкова за услуге из области инфраструктуре квалитета (за спровођење поступака оцењивања усаглашености производа са захтевима српских и иностраних техничких прописа, укључујући и процену безбедности козметичких производа; за уређење пословања у складу са захтевима међународно признатих стандарда система менаџмента (припрема/имплементација стандарда са првом сертификацијом или ресертификација); за набавку српских стандарда код Института стандардизације Србије). Циљ ове финансијске подршке је да привредници повећају степен коришћења стандарда током свих фаза пројектовања, производње и контроле производа и да уреде своје пословне процесе.

Министар привреде Слободан Цветковић честитао је компанијама учесницама у такмичењу за „Оскар квалитета“ и пословне изврсности.

Добитници „Оскара квалитета 2023“ су Generali осигурање Србија (Шампион изврсности 2023) и директор ове компаније Драган Филиповић (Лидер пословне изврсности 2023), те Центар за медициснку биохемију са Универзитетског Клиничког центра (Шампион изврсности 2023) и директорка поменутог центра, доц. др Сања Станковић (Лидер пословне изврсности 2023), док су Hutchison д.о.о. Рума и Завод за јавно здравље Шабац постигли изврсност у областима лидерство, процеси технологије и задовољство запослених.

 

]]>
Mon, 13 Nov 2023 11:09:22 +0100 Актуелности http://tehnis.privreda.gov.rs/vesti/novosti/1188/dodela-oskara-kvaliteta-najboljim-kompanijama.html