Događanja

ATS OBELEŽIO SVETSKI DAN AKREDITACIJE

Akreditaciono telo Srbije (ATS) obeležilo je 9. juna, Svetski dan akreditacije i 25 godina od svog osnivanja u svečanoj sali Narodne banke Srbije uz prisustvo osnivača akreditacije u našoj zemlji i prvih ljudi institucija infrastrukture kvaliteta.

Ovom prilikom uručeni su i sertifikati o akreditaciji akreditovanim telima za ocenjivanje usaglašenosti koja su dobila ili obnovila akreditaciju u periodu od januara 2023. godine do danas.

Podsećamo, da je 9. jun, datum koji se obeležava u celom svetu kao Svetski dan akreditacije a zajednički su ga ustanovili ILAC (Međunarodna organizacija za akreditaciju laboratorija) i IAF (Međunarodni forum za akreditaciju). 

Prethodnih godina, teme Svetskog dana akreditacije su se ticale mnogih značajnih aspekata akreditacije, kao što je njena sposobnost da pruži poverenje u kvalitet proizvoda i usluga, način na koji ona koristi određenim grupama kao što su regulatori, kao i njena uloga i koristi koje može ostvariti u određenim sektorima i rešavanju specifičnih pitanja.

S obzirom da je ovaj datum posvećen promociji akreditacije i tome kako akreditacija podržava globalna pitanja, ovogodišnja tema glasi: “Akreditacija – podrška budućnosti globalne trgovine”. 

Ova tema ima za cilj da skrene pažnju na to kako se akreditacija i ocenjivanje usaglašenosti prilagođavaju napretku tehnologije, promenama u ponašanju potrošača i propisima u vezi sa životnom sredinom, novim mehanizmima poverenja i promenljivim poslovnim modelima.

Ispred Ministarstva privrede, kao koordinatoru za tehničke propise i organu nadležnom za kreiranje strategije i sprovođenje politike razvoja standardizacije, akreditacije i metrologije, gostima se obratio gospodin Nikola Vitas, v.d. pomoćnika ministra privrede.  

Tom prilikom, gospodin Vitas je napomenuo da iako je prošlo nešto više od godinu dana od implementacije Zakona o izmenama i dopunama Zakona o akreditaciji, mogu se već videti pozitivni efekti. Na primer, određeni postupci završeni su u skraćenom roku od 8 meseci, te je samim tim unapređen sistem akreditacije. Gospodin Vitas je naglasio i da je sa njihove tačke gledišta (Ministarstva privrede), rad ATS-a operativniji i da je veći stepen pouzdanosti.

Dodao je i da postoji inicijativa za dodatnim unapređenjima pomenute oblasti gde su u toku analize oblati akreditacije na međunarodnom planu od strane eksperata Svetske banke koji će dati smernice za izradu novog Zakona.
Gospodin Vitas je naglasio da bi se ispunili ciljevi, neophodan je zajednički rad i razumevanje sistema akreditacije ali i celokupne infrastrukture kvaliteta i njenog uticaja na sveukupni inudstrijski razvoj i ekonomski rast.
Tom prilikom je čestitao direktoru ATS-a kao i svim zaposlenima iz ATS-a, Dan akreditacije u Republici Srbiji (obeležava se 28. juna) kao i Svetski dan akreditacije sa željom za puno uspeha u budućem radu. 

Zatim su gosti skupa mogli da pogledaju promotivni film na temu:  “Akreditacija – podrška budućnosti globalne trgovine” koji je urađen u čast Dana akreditacije.

Prisutnima se obratio i v.d. direktora Akreditacionog tela Srbije, gospodin mr Dragan Pušara koji je  govorio o značaju akreditacije koji ATS sprovodi od svog osnivanja, 1998. godine.

Glavni cilj ATS-a bio je i ostao održavanje i kontinuirano unapređenje nivoa kompetentnosti sopstvenih resursa kao i akreditovanih tela za ocenjivanje usaglašenosti. U skladu sa tim, gospodin Pušara naglasio je značaj ocenjivača i eksperata kao i zaposlenih u ATS-u. Govorio je i o oblastima akreditacije kao i broju akreditovanih tela po oblastima čiji ukupan broj do ovog trenutka iznosi 772.

Takođe je govorio i o promenama koje je doneo Zakon o izmenama i dopunama Zakona o akreditaciji i sa kojim se sve to izazovima susreo ATS. Govorio je i o strateškim aktivnostima ATS-a kao što je kontinualni rad na unapređenju sistema akreditacije u Republici Srbiji, uz proširenje oblasti rada ATS-a u skladu sa potrebama privrede, TOU, organa državne uprave i drugih zainteresovanih strana. 

Nešto više o prvim godinama ATS-a, govorio je gospodin dr Miloš Jelić, naučni saradnik, predsednik Stručnog saveta Fondacije za kulturu kvaliteta i izvrsnost (FQCE), predstavnik udruženja odnosno asocijacija za oblast kvaliteta i nekadašnji direktor Akreditacionog tela Srbije. Kada je 05. februara 1998. godine doneto Rešenje o postavljenju predsednika i članova Jugoslovenskog akreditacionog tela (JUAT-a), može se reći da je tada uspostavljen temelj sadašnjeg ATS-a. Gospodin Jelić predočio je gostima skupa sa kojim su se sve izazovima i iskušenjima tih ranih godina  susretali i kako je sve zapravo počelo od “belog papira”.

Gosti svečanosti, imali su tu čast i zadovoljstvo da iz prve ruke čuju o uspostavljanju institucionalnih temelja akreditacije i to od jednog od osnivača ATS-a, redovnog profesora i profesora  emeritusa Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, gospodina Milana Perovića. 

Profesor Perović je svima čestitao Svetski dan akreditacije i poželeo uspehe u jačanju i održivosti akreditacije na zadovoljstvo i korist domaće privrede i stanovništva. Na duhovit način je istakao značaj akreditacije, rekavši kako postoje države koje nemaju predsednika, imaju samo Vladu, kako postoje države koje imaju Vladu ali nemaju predsednika ali ne postoji ni jedna država koja nema akreditaciju, standardizaciju i metrologiju. 

Ovom prilikom, v.d. direktora ATS-a, mr Dragan Pušara, uručio je  profesoru Peroviću Specijalno priznanje osnivačima akreditacije u Republici Srbiji. Ovo priznanje namenjeno je i osnivaču akreditacije, redovnom profesoru u penziji, dipl. mašinskom inženjeru, Ratku Uzunoviću. 

Profesor Uzunović je bio pomoćnika nekadašnjeg ministra za nauku i tehnologiju i prvi predsednik Saveta za kvalitet Republike Srbije. S obzirom da nije mogao da prisustvuje ovom skupu, prisutni si imali čast i zadovoljstvo da pogledaju kratak video snimak koji je ovim povodom profesor Uzunović priredio.

Profesor Uzunović je u svom obraćanju govorio sa kojim su se preprekama susretali početkom devedesetih godina i kako su tokom 1993. godine Savet Vlade Srbije za kvalitet i takav profesionalni organ Crne Gore, uz podršku privrednih komora obe republike, sproveli niz akcija na harmonizaciji tehničkog zakonodavstva sa Evropskom Unijom. Tada je organizovan veliki broj stručnih seminara i skupova, štampale su se publikacije i organizovale obuke menadžmenta za poslovanje na zahtevnom tržištu EU. Posle niza birokratskih poteškoća da se sprovede Zakon o akreditaciji, usledile su izmene postojećeg Zakona o standardizaciji dok je novi Zakon o standardizaciji stupio na snagu 1996. godine i nakon skoro dve godine, Uredbom se osniva Jugoslovensko akreditaciono telo, JUAT, čiji prvi predsednik postaje profesor Milan Perović. 

Profesor Uzunović, čestitao je ATS-u 25 godina postojanja sa željom da istrajava i narednih decenija, pri čemu se zahvalio na priznanju koje dobija od ATS-a i koje sa zadovoljstvom prihvata.

Potom je usledilo svečano uručenje sertifikata, od strane v.d. direktora ATS-a, akreditovanim telima za ocenjivanje usaglašenosti koja su dobila ili obnovila akreditaciju u periodu od početka ove godine do danas. 
Svečani skup završen je upućenim pozdravima svim prijateljima akreditacije, koji nisu tog dana bili prisutni: ocenjivačima i tehničkim ekspertima kao i svim akreditovanim telima.

(Vest preuzeta sa https://www.ats.rs/sr/vesti/2023/06/ats-obelezio-svetski-dan-akreditacije)