Događanja

Uručene nagrade ''Oskar kvaliteta'' za 2012. godinu

Manifestacija posvećena Svetskom danu kvaliteta i Evropskoj nedelji kvaliteta – FORUM KVALITETA I POSLOVNE IZVRSNOSTI 2012

Pod pokroviteljstvom Ministarstva finansija i privrede i Ministarstva odbrane Republike Srbije, Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost – FQCE i časopis «Kvalitet i izvrsnost» u saradnji sa Privrednom komorom Srbije organizovali su – 5. i 6. novembra  2012. godine stručni skup i manifestaciju posvećenu Svetskom danu kvaliteta i Evropskoj nedelji kvaliteta – FORUM KVALITETA I POSLOVNE IZVRSNOSTI 2012.

U okviru ove manifestacije 7. novembra u Privrednoj komori Srbije, uručene  su 18. put po redu, nacionalne nagrade za izuzetne rezultate postignute u unapređenju i razvoju kvaliteta i poslovne izvrsnosti – „Oskar kvaliteta“. Nagrade je uručio gospodin Aleksandar Ljubić, državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede u ime ministra Mlađana Dinkića,  počasnog predsednika žirija nagrade.

U kategoriji velikih organizacija dobitnik Oskara kvaliteta je „Beohemija“ iz Beograda a u kategoriji malih i srednjih preduzeća preduzeće „Ukras“ iz Velikog Popovića. Više informacija o ovom događaju i ostalim dobitnicima nagrada za pojedine kriterijume izvrsnosti mogu se naći na sajtu Fondacije za kulturu kvaliteta i izvrsnost.

Gospodin Ljubić je čestitao nagrađenim kompanijama naglasivši da kvalitet zauzima ključno mesto na unapređenju poslovanja. Prema njegovim rečima, Ministarstvo finansija i privrede podstiče konkurentnost privrede nizom mera među kojima treba istaći rad na stvaranju normativne i institucionalne osnove za usaglašavanje srpske tehničke regulative sa evropskim zakonodavstvom i praksom,  pravilima Svetske trgovinske organizacije i unapređenjem rada institucija infrastrukture kvaliteta (u oblastima: standardizacije, metrologije, akreditacije i ocenjivanja usaglašenosti) čime se stvaraju preduslovi za nesmetan plasman srpskih proizvoda na jedinstveno tržište EU, odnosno podizanje nivoa konkurentnosti srpske privrede u međunarodnim razmerama.

Prema njegovim rečima, kompanije koje učestvuju u takmičenju za ovo vredno priznanje kroz preispitivanje poslovanja u odnosu na ključne kriterijume nagrade OSKAR KVALITETA dobijaju veoma dobar alat za procenu svojih ključnih performansi u odnosu na zahteve tržišta, kupce, partnere, zaposlene i društvo u celini, kako bi jasnije mogle sagledati mogućnosti budućeg razvoja.

Gospodin Ljubić je uručujući nagrade za poslovnu izvrsnost izneo i očekivanja da će nacionalna nagrada za poslovnu izvrsnost predstavljati snažan motivacioni faktor svim privrednicima da rade na unapređenju svog poslovanja čime će doprineti razvoju ukupne klime za unapređenje kvaliteta u našoj zemlji.