Događanja

Održan prvi sastanak Posebne radne grpe za izradu Predloga pravilnika o bezbednosti dečijih igrališta

Ministarstvo privrede održalo je prvi sastanak Posebne radne grupe za izradu Predloga pravilnika o bezbednosti dečijih igrališta, u sredu 20. decembra 2017. godine u prostorijama Privredne komore Srbije.

Na sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Privredne komore Srbije, Akreditacionog tela Srbije, Srbijašume, JKP Zelenilo Beograd, Jugoinspekt Novi Sad, kao i brojni predstavnici udruženja, proizvođača, uvoznika i zastupnika u oblasti bezbednosti dece i dečijih igrališta.

Sastanak je otvorio v. d. pomoćnika ministra Aleksandar Starčević koji je pozdravio sve prisutne, zahvalio se na dolasku i istakao važnost izrade ovog pravilnika, kako zbog učestalih povreda dece i adolescenata, tako i potrebe da se ova oblast uredi na jasniji i precizniji način. Nakon njega predsednik Posebne radne grupe Zoran Bakić je održao prezentaciju, objasnio zbog čega je potrebno da se uredi ova oblast navodeći brojne primere problema koji čine igralište nebezbedno za korišćenje, ukazavši na trenutno stanje dečijih igračišta u Srbiji i na nerazumevanje i pogrešno tumačenje odredbi Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda i zahteva odgovarajućih standarda.

Na kraju sastanka održana je konstruktivna diskusija sa članovima Posebne radne grupe i predstavljen je plan rada za naredni period.