Događanja

Inteziviranje saradnje u oblasti tehničkog zakonodavstva

Pomoćnik ministra privrede Aleksandar Starčević razgovarao je danas sa pomoćnicom ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske Sonjom Tovilović...

Pomoćnik ministra privrede Aleksandar Starčević razgovarao je danas sa pomoćnicom ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske Sonjom Tovilović o unapređenju i inteziviranju saradnje u oblasti tehničkog zakonodavstva i imenovanja tela za ocenjivanje usaglašenosti industrijskih neprehrambenih proizvoda.     Predstavnici Ministarstva privrede su kolegama iz Republike Srpske preneli iskustva iz oblasti celokupnog sistema infrastrukture kvaliteta (tehnički propisi, akreditacija, standardizacija, metrologija), kao i pregovora sa EU u okviru pregovaračkog poglavlja 1  –  Kretanje robe.     

„Saradnja ima cilj da omogući lakši pristup proizvođačima iz Srbije i Republike Srpske na oba tržišta, kroz olakšavanje administrativnih postupaka za stavljanje proizvoda na tržište“, rekao je Starčević. Pomoćnik ministra je ukazao i da je dogovoreno iniciranje i davanje podrške akreditovanim laboratorijama iz Srbije kako bi otvorili takve laboratorije u Republici Srpskoj.   

Tovilović je istakla da je na sastanku dogovorena konkretizacija dalje saradnje i zahvalila kolegama iz Ministarstva privrede na razmeni iskustva.