Događanja

XVII Evropska nedelja kvaliteta 2021

U organizaciji Jedinstvenog udruženja Srbije za kvalitet (JUSK) 4. i 5. novembra 2021. godine obeležava se XVII Evropska nedelja kvaliteta 2021.

Miodrag Dugandžija, v.d. pomoćnika ministra u Sektoru za kvalitet i bezbednost proizvoda održao je uvodno predavanje o novinama u oblasti infrastukture kvaliteta, kao i o aktivnostima, ostvarenim rezultatima i planovima Ministarstva za unapređenje zakonskog i institucionalnog okvira.
Govorio je o novim rešenjima zakona usvojenih u 2021. godini, odnosno o Zakonu o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti, Zakonu o predmetima od dragocenih metala i Zakonu o izmenama i dopunama zakona o akreditaciji.
Takođe je prezentovao stanje pregovora sa EU u oblasti Prvog pregovaračkog poglavlja – Kretanje robe. Najavio je formiranje Saveta za kvalitet, kao i budući program finansijske podrške privrednicima pod nazivom “Korišćenjem standarda do konkurentnijih proizvoda” koji bi trebao da se realizuje u 2022. godini.
Evropska nedelja kvaliteta se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a Ministarstvo privrede svojim učešćem na ovom i sličnim skupovima želi da doprinese promociji infrastrukture kvaliteta i upozna stručnu javnost sa novinama u ovoj oblasti.
Glavni cilj Evropske nedelje kvaliteta je da se obezbedi međunarodni forum za razmenu znanja, iskustva istraživačkih rezultata i informacija o različitim aspektima razvoja i primene infrastrukture kvaliteta u industriji.