Događanja

Oskar kvaliteta najboljim kompanijama

Povodom obeležavanja Svetskog dana kvaliteta i Evropske nedelje kvaliteta u Srbiji, državni sekretar Milan Ljušić dodelio je nagrade „Oskar kvaliteta“ za poslovnu izvrsnost nauspešnijim organizacijama iz Srbije i okruženja.

„Ministarstvo privrede visoko ceni napore Fondacije za kulturu kvaliteta i izvrsnost koji već više od dve decenije promoviše izvrsnosti u poslovanju kroz organizaciju takmičenja za nagradu Oskar kvaliteta. Ulažemo velike napore u pogledu stvaranja privrednog ambijenta pogodnog za integraciju u evropsku i svetsku privredu, usklađivanjem sa tehničkim zakonodavstvom EU i unapređenjem rada institucija infrastrukture kvaliteta“, rekao je Ljušić.

On je istakao da je Ministarstvo privrede u prethodnom periodu aktivno radilo na unapređenju pravnog okvira u oblasti  infrastrukture kvaliteta, i podsetio na  Zakon o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti, Zakon o izmenama i dopunama zakona o akreditaciji, Zakon o predmetima od dragocenih metala koji su usvojeni ove godine.

„Upravo novi Zakon o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti propisuje osnov za formiranje „Saveta za kvalitet“ kao stručno-savetodavnog tela koje će pratiti i razmatrati pitanja od značaja za razvoj i unapređenje infrastrukture kvaliteta u Republici Srbiji. U Savet za kvalitet će biti imenovani profesori univerziteta kao predstavnici akademske zajednice, kao i drugi renomirani sgručnjaci i predstavnici relevantnih institucija koji će svojim znanjem i iskustvom dati veliki doprinos u radu ovog tela, a samim tim daljem unapređenju sistema infrastrukture kvaliteta u Republici Srbiji. S tim u vezi, Ministarstvo privrede je u oktobru 2021. godine već započelo aktivnosti u pogledu osnivanja Saveta za kvalitet i očekujemo da će on početi sa radom do kraja ove godine“, rekao je on.

Ljušić je naveo da „Ministarstvo privrede ulaže velike napore u pogledu stvaranja privrednog ambijenta pogodnog za integraciju u evropsku i svetsku privredu, usklađivanjem sa tehničkim zakonodavstvom EU i unapređenjem rada institucija infrastrukture kvaliteta“.

On je čestitao svim nagrađenim kompanijama i poželeo im mnogo uspeha u daljem poslovanju.

 

(Preuzeto sa: https://privreda.gov.rs/aktuelno/vesti-i-saopstenja/oskar-kvaliteta-najboljim-kompanijama)