Događanja

Nedelja kvaliteta 2022

10. i 11. marta u Privrednoj komori Srbije, Resavska 13-15 , održana je 31. po redu manifestacija – NEDELjA KVALITETA 2022. koja je i ove godine okupila eksperte za sisteme menadžmenta i poslovnu izvrsnost iz Srbije i zemalja iz okruženja. Organizator ove tradicionalne manifestacije je Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost (fQCE) u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Ministarstvom privrede Republike Srbije.

Na pomenutoj manifestaciji, Miodrag Dugandžija v.d. pomoćnika ministra je u uvodnom izlaganju istakao da Ministarstvo privrede ulaže velike napore u pogledu stvaranja privrednog ambijenta pogodnog za integraciju u evropsku i svetsku privredu, usklađivanjem sa tehničkim zakonodavstvom EU i unapređenjem rada institucija infrastrukture kvaliteta. 

Zatim je upoznao prisutne sa najnovijim aktivnostima Sektora za kvalitet i bezbednost proizvoda, da je u maju 2021. godine Narodna skupština Republike Srbije  usvojila 3 sistemska zakona iz oblasti infrastrukture kvaliteta i to: Zakon o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti, Zakon o izmenama i dopunama zakona o akreditaciji, Zakon o predmetima od dragocenih metala, kao i da je Ministarstvo privrede preuzelo sve relevantne tehničke propise EU iz svoje nadležnosti a sve u cilju podizanja nivoa konkurentnosti srpske privrede i razvoja ukupne klime za unapređenje kvaliteta u našoj zemlji.       

Takođe je istakao da je Vlada Republike Srbije na sednici održanoj dana 13. januara 2022. godine, donela Odluku o obrazovanju Saveta za kvalitet, kao stručnog savetodavnog tela sa ciljem razvoja oblasti infrastrukture kvaliteta u Republici Srbiji kao i da je prva sednica Saveta zakazana za 15. mart 2022. godine.