Aktuelnosti

RTS - Bezbednost dečijih igrališta

Ko je odgovoran što je na dečjem igralištu ljuljaška pala na glavu majci s detetom u naručju

Postavlja se pitanje ko je odgovoran što je u parku u jednom beogradskom naselju ljuljaška pala majci na glavu dok je u rukama držala dvogodišnje dete i koliko su bezbedna dečja igrališta. Zoran Bakić iz Ministarstva privrede kaže da se u toj nezgodi raspala konstrukcija ljuljaške. Ističe da Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta jasno definiše obaveze vlasnika da se u svakom trenutku pobrine da igralište tokom upotrebe bude bezbedno.

Posle nezgode u parku kada je metalna konstrukcija ljuljaške pala na majku sa dvogodišnjim detetom, Grad Beograd je naložio pregled svih igrališta i utvrđivanje odgovornosti.

Zoran Bakić, predsednika Radne grupe koja je predložila tekst Pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta, objašnjava da se u toj nezgodi raspala konstrukcija, koja je, kako kaže, nažalost trebalo da bude stabilna, da nosi i ljuljašku i dete koje se ljulja.

Navodi da je Ministarstvo privrede prvi put donelo Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta 2018. godine, kojim je regulisan način projektovanja, postavljanja, održavanja i obaveze subjekata koji u tome učestvuju. 

Godinu dana kasnije donete su i određene izmene tog pravilnika koje su se odnosile na odgovornost privrednih subjekata. 

Ko je odgovoran za nezgodu 

Kada se postavlja pitanje odgovornosti za nedavni slučaj u beogradskom parku, Bakić kaže da Pravilnik jasno definiše obaveze vlasnika dečjeg igrališta da se u svakom trenutku pobrine da igralište tokom upotrebe ostane bezbedno.

"To ja ne mogu da vam kaže niti bilo ko iz Ministarstva privrede. Jasno je kao i ostale određene gradske odluke o komunalnom redu koje definišu vlasnika onoga ko postavi dečje igralište na javnu zelenu površinu. I sad je to od grada do grada drugačije uređeno", rekao je Bakić.

Da li postoji registar dečjih igrališta 

Ističe da o standardima dečjih igrališta i pravilima ponašanja brinu pre svega lokalna komunalna inspekcija zajedno s tržišnom inspekcijom koja kontroliše samu opremu koja je postavljena na dečjim igralištima.

"Mi smo kao zakonodavac prepoznali i tu potrebu da na jedan sistematičan način vodimo računa, odnosno propisali smo obavezu vlasniku dečjih igrališta da vode registar svih igrališta koja se nalaze na njegovom terenu. Po našem saznanjima oni vode tu evidenciju", naveo je Bakić.

Ističe da se i dalje postavlja pitanje šta je zapravo dečje igralište, da li je sportski teren, teretana na otvorenom.

"Dečje igralište je prostor koji je namenjen za slobodnu igru dece na određenoj opremi koja je predviđena za to, da se deca igraju u grupama ili pojedinačno. To je ono što svi kolokvijalno nazivamo parkić i zajedno s ogradom ako je potrebno da postoji. Znači to je dečje igralište", zaključio je Bakić.

Naglasio je da kontrolu vrši lokalna samouprava i da je ona najveći vlasnik dečjih igrališta u Srbiji, ali da su to takođe i svi ugostiteljski i sportski objekti, škole, vrtići ukoliko u okviru dvorišta imaju dečja igrališta.

 

 VEST PREUZETA SA https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4996161/nezgoda-decje-igraliste-bezbednost-odgovornost.html