Aktuelnosti

Objavljen javni poziv za refundiranje troškova vezanih za primenu tehničkih propisa i standarda

30. decembra 2022. godine objavljen je javni poziv za učešće u Programu podrške razvoju konkurentnosti u 2022. godini. Program sprovodi Razvojna agencije Srbije u saradnji sa Ministarstvom privrede, a ukupan budžet Programa iznosi 100 miliona dinara.

Javni poziv za učešće u Programu, sa pratećom dokumentacijom, dostupan je na sajtu Ministarstva privrede: https://privreda.gov.rs/usluge/javni-pozivi/program-podrske-razvoju-konkurentnosti-u-2022-godini-sa-uputstvom-za-sprovodjenje-programa

i na sajtu Razvojne agencije Srbije: https://ras.gov.rs/javni-poziv-za-ucesce-u-programu-podrske-razvoju-konkurentnosti-u-2022-godini

Cilj Programa je unapređenje konkurentnosti, bezbednosti i kvaliteta proizvoda i usluga na tržištu, olakšavanje pristupa tržištima i povećanje konkurentnosti, prevashodno malih i srednjih preduzeća.
Prihvatljive projektne aktivnosti u okviru ovog programa su:
1. Sprovođenje postupaka ocenjivanja usaglašenosti (ispitivanja, kontrolisanja, sertifikacije i dr) proizvoda sa zahtevima srpskih i inostranih (prevashodno evropskih) tehničkih propisa i/ili ostvarivanje uslova za označavanje propisanim znacima (CE, 3A, eko-znak, OEKO-TEX standard 100 i dr.) uključujući i procenu bezbednosti kozmetičkih proizvoda i izradu dosijea o kozmetičkom proizvodu sa izveštajem o bezbednosti kozmetičkih proizvoda; sprovođenje postupka dobrovoljnog ocenjivanja usaglašenosti sa srpskim standardima, uključujući i mogućnost nabavke drugih srpskih standarda - kod Instituta za standardizaciju Srbije, u štampanom ili elektronskom obliku;
2. Uređenje poslovanja u skladu sa zahtevima međunarodno priznatih standarda sistema menadžmenta (priprema/implementacija standarda sa prvom sertifikacijom ili resertifikacija nekog od sistema, ili integrisanih sistema menadžmenta - iz oblasti kvaliteta, zaštite životne sredine, bezbednosti hrane i dr.
Raspoloživa sredstva odobravaju se pojedinačno korisnicima, refundacijom kao sufinansiranje u visini do 40% odnosno do 60% iznosa opravdanih troškova bez poreza na dodatu vrednost. Maksimalan ukupni iznos odobrenih sredstava za refundaciju je 1.000.000,00 dinara koji jedan korisnik može ostvariti za jednu ili više aktivnosti. Minimalni iznos odobrenih sredstava za refundaciju je 100.000,00, a zbir opravdanih troškova za refundaciju za sve projektne aktivnosti mora biti u rasponu od navedenog minimalnog i maksimalnog iznosa.

Program će doprineti povećanju nivoa korišćenja standarda u proizvodnji i organizaciji poslovanja, sertifikaciji proizvoda, sistema menadžmenta i povećanju korišćenja drugih usluga u oblasti infrastrukture kvaliteta.