Aktuelnosti

Sistem kvaliteta uslov za uspešno poslovanje i konkurentnost

Održan 26. Nacionalni i 12. Međunarodni naučno-stručni skup pod nazivom ,,Sistem kvaliteta uslov za uspešno poslovanje i konkurentnost“

U periodu 15-17. maj 2024. godine, na Kopaoniku održan je 26. Nacionalni i 12. Međunarodni naučno-stručni skup pod nazivom ,,Sistem kvaliteta uslov za uspešno poslovanje i konkurentnost“. Nikola Vitas v.d. pomoćnika ministra obratio se prisutnima i otvorio manifestaciju.

Nikola Vitas je u svom izlaganju istakao da je Ministarstvo privrede u prethodnom periodu postavilo stabilan pravni i institucionalni okvir u oblasti standardizacije, metrologije, akreditacije i ocenjivanju usaglašenosti i kontinuirano radi na njegovom unapređenju kao i da ulaže velike napore u pogledu stvaranja privrednog ambijenta pogodnog za integraciju u evropsku i svetsku privredu. 

Zatim je prisutne upoznao sa novinama na polju evropskih integracija,  posebno u vezi započetih aktivnosti u cilju sprovođenja procedure potpisivanja tzv. ACAA sporazuma odnosno Sporazuma o ocenjivanju usaglašenosti i prihvatanju industrijskih proizvoda koji ima za cilj olakšavanje pristupa industrijskih proizvoda između Evropske unije  i partnerskih zemalja koji sa EU imaju sklopljen odgovarajući ugovor, kao i da je Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 18. aprila 2024. godine donela Zaključak kojim se prihvata Izveštaj o potrebi pokretanja inicijative za potpisivanje Sporazuma o ocenjivanju usaglašenosti i prihvatanju industrijskih proizvoda sa Evropskom unijom.

Takođe, najavio je pripremu predstojeće sednice Saveta za kvalitet a zatim prisutne upoznao i sa novinama u pogledu dalje realizacije novog Programa podrške unapređenju bezbednosti i kvaliteta proizvoda i usluga, koji će Ministarstvo privrede sprovoditi u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije.