Aktuelnosti

ATS obeležio Svetski dan akreditacije 2024

U petak, 07. juna, u amfiteatru Narodne banke Srbije, održana je proslava povodom Svetskog dan areditacije koji se obeležava 09. juna već duži niz godina, širom sveta.

U petak, 07. juna, u amfiteatru Narodne banke Srbije, održana je svačanost povodom Svetskog dana areditacije koji se obeležava 09. juna već duži niz godina širom sveta.

Zajedno sa kolegama iz infrastrukture kvaliteta, ocenjivačima i ekspertima, članovima organa i tela ATS-a kao i predstavnicima akreditovanih TOU, ovogodišnja tema koja je ustanovljena na međunarodnom nivou glasi: „Akreditacija: osnaživanje sutrašnjice i oblikovanje budućnosti.“ Ovaj dan je takođe bio posvećen i našim akreditovanim telima koja su u periodu od 01. marta do 01. juna ove godine dobila/obnovila akreditaciju.

Svečani skup otvorio je gospodin Nikola Vitas, v.d. pomoćnika ministra privrede koji je ispred Ministarstva privrede, glavnog koordinatora za tehničke propise i organa nadležnog za kreiranje strategije i sprovođenje politike razvoja standardizacije, akreditacije i metrologije, pozdravio sve prisutne i poželeo srećan Dan akreditacije kao i puno uspeha u budućem radu. 

Direktor ATS-a, gospodin mr. Dragan Pušara, govorio je o Strategiji ATS-a koju je usvojio UO ATS-a u proteklom periodu. Ona se odnosi na period od 2024. do 2026. godine koji između ostalog postavlja ciljeve: rasterećenje privrede; prelazak na potpuno digitalno okruženje i uključenje veštačke inteligencije; izrada novog zakonodavnog okvira za akreditaciju; širenje na nove oblasti akreditacije shodno potrebama privrede.

„Strategija ima za viziju da se ATS obavezuje da će u svetlu stalnih promena, ulaganjem u stručnost, unaprediti kvalitet privrede i održivost sistema u kome živimo. S jedne strane, usvajaćemo nove šeme akreditacije u skladu sa potrebama privrede, a sa druge strane, obezbedićemo visoko poverenje u rezultate koje donose TOU“, izjavio je direktor ATS-a. 

Gosti su imali priliku da odgledaju kratak promotivni film koji su pripremile međunarodne organizacije, ILAC i IAF na temu ovogodišnjeg Dana akreditacije, „Akreditacija: osnaživanje sutrašnjice i oblikovanje budućnosti.“

Ovaj svečani događaj završen je zajedničkim fotografisanjem na impozantnom stepeništu  Narodne banke. Tom prilikom stričnjaci iz ove oblasti razmenili su iskustva u zajedničkom radu sa kolegama iz ATS, Ministarstva privrede, ISS-a, DMDM-a i ostalih organizacija, ocenjivačima i ekspertima kao i predstavnicima akreditovanih tela.

 

kompletnu informaciju o ovom događaju možete pronaći na sajtu ATS.