Aktuelnosti

Jovan Petrović: Standardi olakšavaju poslovanje

Jovan Petrović, v.d. pomoćnika ministra privrede, bio je gost Jutarnjeg programa RTS, 2. februara 2016. godine

„Srbija je dužna da u procesu pridruživanja preuzme veliki broj direktiva i uredbi Evropske unije koje se odnose na infrastrukturu kvaliteta i bezbednost proizvoda", rekao je Jovan Petrović pomoćnik ministra za infrastrukturu kvaliteta i bezbednost proizvoda na tržištu za Jutarnji program RTS.

„Sve te direktive, koje prati određena grupa standarda, smo pretočili u propise koji u konačnom doprinose boljoj konkurentnosti naših preduzeća i većoj bezbednosti proizvoda na tržištu i u upotrebi“ naglasio je on.

Propisi koji se odnose na bezbednost proizvoda su obavezni za sve proizvođače i uvoznike, dok su standardi dobrovoljni, objasnio je pomoćnik ministra.

„Standardi se odnose na zahteve za proizvode, procese i usluge i nisu obavezni, ali je korisno primenjivati ih jer oni znatno olakšavaju poslovanje i utiču na poboljšanje konkurentnosti“ naglasio je Petrović.

On je objasnio da sistem upravljanja kvalitom u firmama sertifikuju tzv. sertifikovane kuće i bez obzira na to što uvođenje standarda košta firme, ono ne utiče na povećanje cene usluga ili proizvoda. Naprotiv, svetska istraživanja i statistike pokazuju da uvođenje standarda smanjuje troškove poslovanja za 15 odsto.

„Srbija je preuzela 97 odsto standarda i oko 75 procenata tehničkih propisa iz oblasti infrastrukture kvaliteta. Ova oblast u pregovaračkom procesu ocenjena je kao jedna od najusaglašenijih, a proces usklađivanja i dalje traje i u toku su pripreme za usvajanje novih zakona i podzakonskih akata u ovoj oblasti“ rekao je pomoćnik ministra.