Aktuelnosti

DODELjENA NAGRADA ZA POSLOVNU IZVRSNOST ''OSKAR KVALITETA''

Počasni predsednik žirija, Nebojša Ćirić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja, uručio nacionalnu nagradu za poslovnu izvrsnost ''Oskar kvaliteta'' za 2011. godinu

 

U organizaciji Privredne komore Srbije i Fonda za kulturu kvaliteta i izvrsnost FQCE, a pod pokroviteljstvom Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, 17. put je održana svečanost povodom dodele nacionalne nagrade za poslovnu izvrsnost ''Oskar kvaliteta'' za 2011. godinu. Ovo je manifestacija koja se već dve decenije organizuje i koja je posvećena Svetskom danu kvaliteta i Evropskoj nedelji kvaliteta.

Nagradu dodeljuje nezavisni žiri profitnim i neprofitnim organizacijama u Srbiji koje su na sprovedenom takmičenju za 2011. godinu postigle vrhunske rezultate na planu unapređenja i razvoja kvaliteta, organizacione i poslovne izvrsnosti i konkurentnosti.

U kategoriji velikih preduzeća, dobitnik ovogodišnje nagrade Srbije za poslovnu izvrsnost ''Oskar kvaliteta 2011.'' je ''Tehnički remontni zavod Kragujevac'', a ''Podrum vina Aleksandrović'' pobedio je u kategoriji malih i srednjih preduzeća.

Dobitnici "Oskara kvaliteteta 2011." za pojedine kategorije su: "Apoteka" Zrenjanin, preduzeće "Kopovi" Ub, "Nenateks" iz Šapca, "S&T" iz Beograda i "Ukras" iz Velikih Popovića.

Prilikom uručivanja nagrada, ministar ekonomije i regionalnog razvoja, Nebojša Ćirić je izrazio veliko zadovoljstvo što može da pozdravi organizatore tradicionalne manifestacije povodom obeležavanja Svetskog dana kvaliteta u okviru koje se dodeljuje i nagrada za poslovnu izvrsnost OSKAR KVALITETA: Privrednu komoru Srbije,  Fond za kulturu kvaliteta i izvrsnost i časopis „KVALITET“, pri čemu je ukazao da je  Ministarstvo prihvatilo da  učestvuje u dodeli nagrada za poslovnu izvrsnost, želeći da istakne značaj kvaliteta za stalno unapređenje poslovanja naših preduzeća.

Ministar je posebno istakao da su napori Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja na stvaranju privrednog ambijenta pogodnog za integraciju u evropsku i svetsku privredu kompatibilni  sa aktivnostima na podsticanju poslovne izvrsnosti, čime se bavi i Fond za kulturu kvaliteta i izvrsnost, koji je većinu kriterijuma evropske nagrade za kvalitet ugradio u model nacionalne nagrade za poslovnu izvrsnost „OSKAR KVALITETA“. Naglasio je da Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja podstiče konkurentnost privrede nizom mera, među kojima posebno ističe rad na stvaranju normativne i institucionalne osnove za usaglašavanje srpske tehničke regulative sa evropskim zakonodavstvom i praksom. Usklađivanjem sa tehničkim zakonodavstvom EU i unapređenjem rada institucija infrastrukture kvaliteta (u oblastima: standardizacije, metrologije, akreditacije i ocenjivanja usaglašenosti) Ministarstvo time obezbeđuje preduslove za nesmetan plasman srpskih proizvoda na jedinstveno tržište EU, odnosno podizanje nivoa konkurentnosti srpske privrede.

Ministar je, takođe, izrazio očekivanje da će nacionalna nagrada za poslovnu izvrsnost predstavljati snažan motivacioni faktor svim privrednicima da rade na unapređenju svog poslovanja, čime će doprineti razvoju ukupne klime za unapređenje kvaliteta u našoj zemlji, odnosno podizanje nivoa konkurentnosti srpske privrede.

Prihvatajući inicijativu potpredsednice Privredne komore Srbije da jedan od kriterijuma za dobijanje podsticajnih finansijskih sredstava preduzećima, ministar je najavio da će već od iduće godine ''Oskar kvaliteta'' biti jedan od parametara za dobijanje tih sredstava.