Aktuelnosti

Obuke o primeni Pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta

Ministarstvo privrede je donelo novi tehnički propis u cilju regulisanja oblasti bezbednosti dečjih igrališta na otvorenom prostoru čija je primena počela 23. novembra 2018. godine.

Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta su propisani bitni zahtevi za zaštitu zdravlja i bezbednosti koji se odnose na potrebne površine i opremu za javna dečja igrališta, kao i drugi zahtevi i uslovi koji moraju biti ispunjeni pri upotrebi dečjih igrališta.

Tim povodom, Ministarstvo privrede, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, organizuje obuke u cilju podizanja svesti privrednih subjekata, nadležnih organa i drugih zainteresovanih strana koje primenjuju Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta.

U decembru su obuke održane u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici, Kraljevu, Valjevu i Zaječaru. U januaru i februaru su planirane obuke u Nišu, Leskovcu, Užicu, Kragujevcu i Sremskoj Mitrovici.  

Cilj obuke je da se predstave bitni zahtevi Pravilnika, da se zainteresovanim stranama pruže informacije o tome ko i kako vrši ocenjivanje usaglašenosti, kako opreme za dečja igrališta, tako i potrebnih površina kao i igrališta u celini; da se upoznaju slušaoci sa  ispravama i oznakama usaglašenosti, sa sadržajem informativne table, kao i da se jasno definišu obaveze vlasnika dečjih igrališta.

Obuka je namenjena svima onima koji su uključeni u proces održavanja, nabavke, projektovanja, izgradnje dečjih igrališta na otvorenom prostoru; proizvođačima, uvoznicima i distributerima opreme za dečja igrališta; predstavnicima lokalnih samouprava; komunalnim preduzećima ili drugim nadležnim institucijama koje obavljaju poslove uređenja i održavanja postojećih dečjih igrališta; vlasnicima privatnih vrtića, direktorima državnih vrtića; vlasnicima benzinskih stanica, ugostiteljskih objekata i drugim potencijalno zainteresovanim stranama.