Aktuelnosti

Održana Regionalna radionica Tehničke prepreke u trgovini između CEFTA strana

Održana Regionalna radionica Tehničke prepreke u trgovini između CEFTA strana

21 septembra 2021. godine, u hotelu „Metropol Palace“, Beograd, u organizaciji Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) „Podrška regionalnim ekonomskim integracijama“, održana je Regionalna radionica „Tehničke prepreke u trgovini između CEFTA strana“.

Izlagač Philippe Portalier je održao prezentacije o prednostima regionalnih ekonomskih integracija: „Support to regional economic cooperation and integration within CEFTA framework“ koje su bazirane na prethodno pripremljenoj sektorskoj ekonomskoj analizi  (INCEPTION ECONOMIC SECTOR ANALYSIS for the preparation of mutual recognition programmes aligned with the EU acquis in the manufactured industrial goods sectors).

Diskusija je pokazala da postoje različiti stavovi u pogledu stepena usklađenosti svake CEFTA strane sa EU acquis što potvrđuje potrebu za daljom procenom harmonizacije od strane nezavisnih eksperata.

Posle diskusije svih učesnika zaključeno je da su u ovom trenutku najaktuelniji proizvodi iz grupe električne opreme, mašina i opreme pod pritiskom, kao i tekstilnih proizvoda, obuće i građevinskih proizvoda. Planirane su dalje aktivnosti: analize tela za ocenjivanje usaglašenosti u CEFTA stranama, procenu njihove kompetentnosti, ocena institucionalnog i operativnog okruženja za privredne subjekte sa posebnim osvrtom na srednja i mala preduzeća i njihove potrebe, kao i okvir za stvaranje boljeg okruženja u cilju smanjenja    tehničkih prepreka trgovini i daljeg unapređenja uvoza i izvoza.