Zakonodavne novine

Potpisani Sporazumi o saradnji u oblasti akreditacije

U Privrednoj komori Srbije, 7. i 8. maja 2024. godine, u organizaciji ATS, održan skrugli sto na temu aktuelnosti u oblasti akreditacije, koji je otvorio v.d. pomoćnik ministra privrede, Nikola Vitas sa saradnicima. Na skupu su potpisani sporazumi o saradnji Akreditacionog tela Srbije sa drugim nacionalnim telima za akreditaciju

U Privrednoj komori Srbije, 7. i 8. maja 2024. godine, Akreditaciono telo je organizovalo okrugli sto na kome su, između ostalog, po prvi put potpisani Sporazumi o saradnji u oblasti akreditacije sa akreditacionim telima Holandije (RvA) i Turske (TURKAK) i obnoviti sporazum sa akreditacionim telom Rumunije (RENAR). 

Cilj ovih bilateralnih sporazuma je formalna potvrda saradnje između akreditacionih tela, odnosno obezbeđivanje stalne saradnje između akreditacionih tela, uz aktivno učešće oba akreditaciona tela u razvoju i unapređenju procesa akreditacije, što podrazumeva obuke, razmenu relevantnih informacija i iskustva, studijske boravke, razmenu tehničkih eksperata i ocenjivača.

ATS do sada ima potpisane bilateralne sporazume sa Institutom za akreditiranje Bosne i Hercegovine (BATA), Akreditacionim tijelom Crne Gore (ATCG), Institutom za akreditaciju Republike Severne Makedonije (IARNM), Hrvatskom akreditacijskom agencijom (HAA), Slovačkim akreditacionim telom (SNAS), Slovenačkim akreditacionim telom (SA), Bugarskom službom za akreditaciju BAS), Akreditacionim telom Mađarske (NAH), Grčkim akreditacionim telom (ESYD), Generalnim direktoratom za akreditaciju Republike Albanije (DPA), Azerbejdžanskim centrom za akreditaciju (AzAK), Nacionalnim akreditacionim centrom Republike Moldavije (MOLDAC) i Sporazum o saradnji akreditacionih tela Zapadnog Balkana.

ATS ima status potpisnika, za našu privredu, važnih multilateralnih međunarodnih sporazuma: EA MLA, ILAC MRA i IAF MLA.

Prvog dana, 7. maja događaj je organizovan u Privrednoj komori Srbije i istom će prisustvovati predstavnici infrastrukture kvaliteta u R. Srbiji: Ministarstva privrede, DMDM, ISS, Privredne komore Srbije, članovi Upravnog odbora, Nadzornog odbora i Saveta za akreditaciju ATS-a, kao i deo zaposlenih ATS-a.

Skup je otvorio v.d. pomoćnika ministra privrede, Nikola Vitas.

Na kraju skupa, ATS potpisao memorandume o saradnji sa nacionalnim akreditacionim telima Turske, Holandije i Rumunije.