Zakonodavne novine

Objavljen novi Pravilnik o tehničkim i drugim zahtevima za kotrljajne ležaje

Ovim pravilnikom, koji je objavljen u Službenom glasniku RS, broj 98/2016, 8. decembra 2016. godine, propisuju se tehnički i drugi zahtevi koji moraju biti ispunjeni za stavljanje na tržište kotrljajnih ležaja, postupci ocenjivanja usaglašenosti, zahtevi koje mora da ispuni telo za ocenjivanje usaglašenosti, vrsta i sadržaj isprave i znak o usaglašenosti

Koncept pravilnika se razlikuje od koncepta povučene Naredbe o obaveznom atestiranju kotrljajnih ležaja („Službeni list SFRJ”, br. 62/83, 85/87, Službeni list SRJ, br. 12/93 i 68/93) koja je sadržala zastarela, nekonzistentna i previše detaljna tehničko-tehnološka rešenja i pravila. U većini slučajeva, sa današnjeg aspekta, takva rešenja i koncept predstavljaju nepotrebno ograničenje i opterećenje, kako za proizvođača tako i za uvoznika.

Imajući u vidu nove tehnologije izrade kotrljajnih ležaja po kojima su privredni subjekti u Republici Srbiji već prilagodili proizvodne procese, kao i to da je Institut za standardizaciju Srbije kao redovnu aktivnost preuzeo aktuelna izdanja standarda iz navedene oblasti, zaključeno je da je opravdano i svrsishodno izvršiti izmenu postojećeg propisa iz oblasti kotrljajnih ležaja. Od 1. aprila 2017. godine, kada se pravilnik počinje primenjivati, na tržište Republike Srbije će se moći staviti samo oni ležaji koji ispunjavaju propisane tehničke zahteve navedene u pravilniku i odgovarajućim standardima. Pravilnikom su obuhvaćeni ležaji široke potrošnje, spoljnog prečnika nazivne dimenzije do D=150 mm. Ovakvim rešenjima omogućavamo ispunjavanje projektantskih i tehnoloških zahteva proizvođača opreme, mašina i uređaja, vozila i sl. U krajnjem ishodištu, posredno se utiče i na povećanje bezbednosti krajnjeg proizvoda, odnosno potrošača.