Zakonodavne novine

Objavljen novi Pravilnik o zahtevima za ploče iverice

Ovim pravilnikom, koji je objavljen u Službenom glasniku RS, broj 101/2016, 16. decembra 2016. godine, propisuju se tehnički i drugi zahtevi koji moraju biti ispunjeni za stavljanje na tržište ploča iverica i OSB ploča za opštu namenu, postupak ocenjivanja usaglašenosti, zahtevi koje mora da ispuni telo za ocenjivanje usaglašenosti, vrsta i sadržaj isprave i znak usaglašenosti.

Nakon ukidanja Naredbe o obaveznom atestiranju ploča iverica za opštu upotrebu i građevinarstvo („Službeni list SFRJ”, broj 61/83), sprovedene su opsežne analize i održani brojni sastanci sa odgovarajućim privrednim subjektima i nadležnim državnim organima. Zaključeno je, između ostalog, da postoji potreba za izradom novog propisa iz ove oblasti.

Pri izradi Predloga pravilnika uzeta su u obzir najnovija tehničko-tehnološka rešenja, odnosno tehnologije izrade ploča iverica i OSB ploča, kao i aktuelna izdanja evropskih i međunarodnih standarda iz ove oblasti koje je Institut za standardizaciju Srbije preuzeo kroz redovnu aktivnost.

Od 1. marta 2017. godine, kada se pravilnik počinje primenjivati, na tržište Republike Srbije će se moći staviti samo one ploče iverice za opštu namenu i OSB ploče opšte namene koje zadovoljavaju određene propisane tehničke zahteve (navedene u odgovarajućim standardima) i koje su propisno označene i obeležene.