Zakonodavne novine

Objavljen Pravilnik o detektorima jonizujućeg zračenja

U „Službenom glasniku Republike Srbije”, broj 4/17 od 20. januara 2017. godine objavljen je Pravilnik o detektorima jonizujućeg zračenja

Pravilnik o detektorima jonizujućeg zračenja objavljen je u „Službenom glasniku RS”, broj 4/17 od 20. januara 2017. godine. Ovaj pravilnik se primenjuje od 28. januara 2017. godine,osim člana 11. koji se  primenjuje danom pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji.

Pravilnikom o detektorima jonizujućeg zračenja propisuju se zahtevi za detektore jonizujućeg zračenja koji se koriste u funkciji zaštite zdravlja i opšte bezbednosti i zaštiti životne sredine, tehnička dokumentacija, natpisi i oznake, način utvrđivanja ispunjenosti zahteva za detektore, karakteristike opreme za utvrđivanje ispunjenosti zahteva, metode merenja, kao i načini i uslovi overavanja detektora. Pravilnik se primenjuje na: poluprovodničke detektore - spektrometre gama zračenja; poluprovodničke detektore - spektrometre alfa zračenja; scintilacione detektore - spektrometre gama zračenja; scintilacione detektore - spektrometre alfa zračenja; plastične scintilacione brojače; tečne scintilacione brojače; proporcionalne brojače.