Zakonodavne novine

Objavljen je novi Pravilnik o opremi i zaštitnim sistemima namenjenim za upotrebu u potencijalno eksplozivnim atmosferama

Pravilnik je objavljen u „Službenom glasniku RS”, broj 10/17 od 14. februara 2017. godine i počinje da se primenjuje od 1. maja 2017. godine

U „Službenom glasniku RS”, broj 10/17 od 14. februara 2017. godine objavljen je novi Pravilnik o opremi i zaštitnim sistemima namenjenim za upotrebu u potencijalno eksplozivnim atmosferama. Ovaj pravilnik stupa na snagu 22. februara 2017. godine, a počinje da se primenjuje 1. maja 2017. godine.  Istovremeno sa početkom primene ovog pravilnika prestaće da važi Pravilnik o opremi i zaštitnim sistemima namenjenim za upotrebu u potencijalno eksplozivnim atmosferama („Službeni glasnik RS”, broj 1/13). 

Novim pravilnikom obezbeđuje se usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa Direktivom 2014/34/EU Evropskog parlamenta i Saveta od 26. februara 2014. godine o usaglašavanju zakonodavstava država članica u vezi sa opremom i zaštitnim sistemima namenjenim za upotrebu u potencijalno eksplozivnim atmosferama, koja je u Evropskoj uniji počela da se primenjuje 20. aprila 2016. godine. 

U skladu sa Direktivom 2014/34/EU, ovim pravilnikom se suštinski ne menjaju bitni zahtevi koje moraju da ispunjavaju proizvodi na koje se ovaj pravilnik primenjuje i propisani postupci (moduli) za ocenjivanje usaglašenosti, već se preciziraju pojedine definicije i odredbe u vezi sa isporukom na tržištu i stavljanjem u upotrebu proizvoda na koje se ovaj pravilnik primenjuje (videti naročito čl. 4, 7-8, 12-13, 17-18 ovog pravilnika). Takođe, propisane su odredbe iz člana 11. stav 6. i Priloga 13 novog pravilnika koje uređuju sprovođenje postupka ocenjivanja usaglašenosti za izdavanje potvrde o usaglašenosti, bez ponavljanja kompletnog postupka ocenjivanja usaglašenosti od strane imenovanog tela, ako je propisano ocenjivanje usaglašenosti već sprovelo odgovarajuće inostrano telo za ocenjivanje usaglašenosti.

Tela za ocenjivanje usaglašenosti koja su imenovana za obavljanje poslova ocenjivanja usaglašenosti u skladu sa Pravilnikom o opremi i zaštitnim sistemima namenjenim za upotrebu u potencijalno eksplozivnim atmosferama („Službeni glasnik RS“, broj 1/13), obavljaće poslove za koje su imenovana, ali u skladu sa novim pravilnikom, kao i poslove iz Priloga 13 novog pravilnika, od dana početka njegove primene do okončanja postupka imenovanja u skladu sa novim pravilnikom. Ova tela mogu da podnesu Ministarstvu privrede zahtev za imenovanje za obavljanje poslova ocenjivanja usaglašenosti u skladu sa novim pravilnikom najkasnije šest meseci od dana početka njegove primene, tj. do 1. novembra 2017. godine.

Isprave o usaglašenosti koje su imenovana tela izdala, odnosno koje izdaju do početka primene novog pravilnika, u postupcima ocenjivanja usaglašenosti u skladu sa Pravilnikom o opremi i zaštitnim sistemima namenjenim za upotrebu u potencijalno eksplozivnim atmosferama („Službeni glasnik RS“, broj 1/13), važe i u skladu sa novim pravilnikom, tj. najkasnije do isteka roka na koji su izdate.