Zakonodavne novine

Objavljen Pravilnik o vrstama merila koja podležu zakonskoj kontroli

U „Službenom glasniku Republike Srbije”, broj 13/18 od 14. februara 2018. godine objavljen je Pravilnik o vrstama merila koja podležu zakonskoj kontroli

Pravilnik o vrstama merila koja podležu zakonskoj kontroli objavljen je u „Službenom glasniku RS”, broj 13/18 od 14. februara 2018. godine i stupa na snagu 22. februara 2018. godine.

Ovim pravilnikom propisuju se vrste merila koja se koriste u funkciji prometa robe i usluga, zaštite zdravlja ljudi i životinja i opšte bezbednosti, zaštite životne sredine i prirodnih resursa, kontrole i bezbednosti saobraćaja i provere prethodno upakovanih proizvoda i boca kao mernih posuda, za koje je propisano sprovođenje postupka ocenjivanja usaglašenosti ili odobrenja tipa merila, odnosno overavanje merila, vremenski intervali periodičnog overavanja tih merila, vrste merila čije overavanje obavlja Direkcija za mere i dragocene metale, kao i vrste merila čije overavanje obavljaju privredni subjekti i druga pravna lica koja su ovlašćena za obavljanje poslova overavanja merila (ovlašćena tela).

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o vrstama merila za koja je obavezno overavanje i vremenskim intervalima njihovog periodičnog overavanja („Službeni glasnik RS”, br. 49/10 i 110/13).