Zakonodavne novine

Program finansijske podrške - Korišćenjem standarda do konkurentnijih proizvoda

Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 28. januara 2022. godine donela Uredbu o utvrđivanju Programa finansijske podrške - Korišćenjem standarda do konkurentnijih proizvoda.

U Službenom glasniku Republike Srbije broj 12/22 od 1. februara 2022. godine objavljena je Uredba o utvrđivanju Programa finansijske podrške - Korišćenjem standarda do konkurentnijih proizvoda.

            Osnovni cilj navedenog programa jeste unapređenje konkurentnosti, bezbednosti i kvaliteta proizvoda i usluga, odnosno olakšan pristup tržištima i povećanje nivoa konkurentnosti, prvenstveno malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

Navedeni program, kao odgovor na potrebe privrede, uključuje instrument finansijske podrške privrednim subjektima u ukupnom iznosu od 50.000.000,00 dinara za 2022. godinu.Raspoloživa sredstva odobravaju se pojedinačno korisnicima programa refundacijom, kao sufinansiranje, u visini od 40% odnosno 60% opravdanih troškova bez PDV-a, za svaku projektnu aktivnost.

           Maksimalan ukupni iznos odobrenih sredstava za refundaciju, koji jedan korisnik može ostvariti za jednu ili više aktivnosti iznosi 1.000.000,00 dinara, dok je minimalan iznos 100.000,00 dinara.

            Podrška u okviru Programa namenjena je za sufinansiranje sledećih aktivnosti korisnika programa:

  •  sprovođenje postupaka ocenjivanja usaglašenosti proizvoda sa zahtevima srpskih i inostranih (prevashodno evropskih) tehničkih propisa i/ili ostvarivanje uslova za označavanje propisanim znacima;
  •  uređenje poslovanja u skladu sa zahtevima međunarodno priznatih standarda sistema menadžmenta;
  •  nabavku srpskih standarda.

Ministarstvo privrede (MP) će program realizovati u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije (RAS).

Detaljne informacije koje se tiču uslova za konkurisanje po programu, postupka sprovođenja programa i rokova za konkurisanje,  mogu se naći u tekstu programa, a biće  objavljeni i u samom javnom pozivu, koji će biti dostupan na sajtu MP i RAS. Objavljivanje javnog poziva očekuje se tokom februara/marta tekuće godine.