Догађања

Светски дан метрологије

20. мај, Светски дан метрологије, је дан када се обележава годишњица потписивања Метарске конвенције из 1875. године.

Метарска конвенција обезбеђује основу за кохерентан систем мерења широм света на ком почивају научна открића и иновације, индустријска производња и међународна трговина, као и унапређење квалитета живота и заштита животне средине на глобалном нивоу. Ове године 20. мај - Светски дан метрологије, обележавамо под слоганом: „Метрологија у дигиталној ери“.

Националне метролошке институције широм света континуирано унапређују метрологију развијајући и потврђујући нове технике мерења са већим нивоима тачности. Учествују у пројектима који доприносе развоју и унапређењу дигиталних принципа у пракси, стандарда и техничких прописа. Дигитализација у метрологији убрзава пут од произвођача до тржишта и њен важан чинилац је дигитални сертификат о усаглашености. Машинска читљивост резултата мерења значајно унапређује процесе производње и праћења квалитета, где дигитализација постаје све заступљенија. Циљ је да се развију универзални формати размене у целом сектору метрологије. Светски дан метрологије препознаје и слави допринос свих људи широм света који раде у међувладиним и националним организацијама на пословима метрологије на добробит свих.

(Преузето са: https://www.dmdm.rs/rs/vesti/obracanje-v-d-direktora-direkcije-za-mere-i-dragocene-metale-povodom-obelezavanja-svetskog-dana-metrologije)