Догађања

Јован Петровић: Стандарди олакшавају пословање

Јован Петровић, в.д. помоћника министра привреде, био је гост Јутарњег програма РТС, 2. фебруара 2016. године

„Србија је дужна да у процесу придруживања преузме велики број директива и уредби Европске уније које се односе на инфраструктуру квалитета и безбедност производа", рекао је Јован Петровић помоћник министра за инфраструктуру квалитета и безбедност производа на тржишту за Јутарњи програм РТС.

„Све те директиве, које прати одређена група стандарда, смо преточили у прописе који у коначном доприносе бољој конкурентности наших предузећа и већој безбедности производа на тржишту и у употреби“ нагласио је он.

Прописи који се односе на безбедност производа су обавезни за све произвођаче и увознике, док су стандарди добровољни, објаснио је помоћник министра.

„Стандарди се односе на захтеве за производе, процесе и услуге и нису обавезни, али је корисно примењивати их јер они знатно олакшавају пословање и утичу на побољшање конкурентности“ нагласио је Петровић.

Он је објаснио да систем управљања квалитом у фирмама сертификују тзв. сертификоване куће и без обзира на то што увођење стандарда кошта фирме, оно не утиче на повећање цене услуга или производа. Напротив, светска истраживања и статистике показују да увођење стандарда смањује трошкове пословања за 15 одсто.

„Србија је преузела 97 одсто стандарда и око 75 процената техничких прописа из области инфраструктуре квалитета. Ова област у преговарачком процесу оцењена је као једна од најусаглашенијих, а процес усклађивања и даље траје и у току су припреме за усвајање нових закона и подзаконских аката у овој области“ рекао је помоћник министра.