Догађања

ПРЕДСТАВЉЕН НАЦРТ СТРАТЕГИЈЕ И АКЦИОНОГ ПЛАНА ЗА ХАРМОНИЗОВАНУ ОБЛАСТ

У Привредној комори Србије представљен је Нацрт стратегије и Акциони план за хармонизовану област, у оквиру поглавља 1 – Слобода кретања робе

„Обавеза сваке, па и наше државе, је да створи услове да предузећа производе и стављају на тржиште производе кoји су конкурентни и безбедни за потрошаче. То је и наша обавеза на путу ка Европској унији, али ми то пре свега радимо због наших предузећа“ рекао је в.д. помоћник министра за инфраструктуру квалитета и председник Преговарачке групе 1 Јован Петровић.

Он је на скупу у Привредној комори Србије на коме је представљен Нацрт стратегије и Акциони план за хармонизовану област, у оквиру поглавља 1 – Слобода кретања робе, рекао да је Србија у том циљу успоставила неопходан систем и до сада преузела око 75% законодавства и 97% европских стандарда. Процес усклађивања и даље траје, па је зато нагласио чињеницу да је Стратегија и Акциони план о којима говоримо данас, од велике важности не само за отварање Поглавља 1 и нашу интеграцију у ЕУ, већ пре свега за српску индустрију у целини, као и за заштиту потрошача.

Министарство привреде је на челу Преговарачке групе 1 – Слобода кретања робе и има улогу координатора у области техничких прописа и захтева за безбедност производа, односно инфраструктуре квалитета. „Министарство привреде је до данас преузело све европске техничке прописе из своје надлежности, а предстоји нам активна сарадња у овој области са ресорним министарствима, институцијама инфрастуктуре квалитета, привредном комором, невладиним сектором и другим партнерима како бисмо у потпуности преузели, односно применили и прописе који су у надлежности других институција“ рекао је Петровић.

Вест преузета са http://www.privreda.gov.rs/petrovic-stvaramo-uslove-da-nasa-preduzeca-budu-konkurentna-i-izvoze/