Догађања

Одржан II Међународни стручни скуп „Игра у отвореном простору“

Помоћник министра привреде Александар Старчевић изјавио је да очекује да ће коначна верзија Правилника о безбедности дечијих игралишта, чији је предлагач Министарство привреде, бити готова у мају.

„Безбедност деце је на првом месту и кључна брига за друштво, зато је важно да се ова област уреди на прецизан, јасан и концизан начин“, истакао је Старчевић отварајући II Међународни стручни скуп „Игра у отвореном простору“.

Циљ тог документа је, како је објаснио, да се по његовом усвајању постигне максимална безбедност малишана на игралиштима, а да се уједно не органичава њихова самосталност, креативност и самоизражавање.

Правилник ће се примењивати на сва дечија игралишта која су намењена јавној употреби, укључујући и игралишта која су већ у употреби.

„Без обзира на то када је опрема набављена и уграђена увек мора бити безбедна“, изричит је Старчевић.

Министарство привреде је, наводи Старчевић, донело одлуку да отпочне активности на изради Правилника након низа догађаја у којима се показало да безбедност деце на игралиштима није била на највишем нивоу.

Опрема на дечијим игралиштима тренутно је регулисана одредбама Закона о општој безбедности производа, а Правилником о безбедности дечијих игралишта биће  прописано каква треба да буде опрема на којој се малишани играју, подлога и сви пратећи елементи, како би се могућност повреде свела на минимум.

Према његовим речима, императив је да се сагледа како је та област регулисана у осталим земљама, посебно у земљама ЕУ и да се донесе правилник усклађен са европским стандардима.

Међународни скуп се одржава у организацији Удружења пејзажних архитеката Србије,  уз покровитељство Министарства привреде.

Вест преузета са http://privreda.gov.rs/starcevic-u-maju-konacna-verzija-pravilnika-o-bezbednosti-decijih-igralista/