Догађања

Додељене награде ''Оскар квалитета 2018''

Годишње националне награде за пословну изврсност "Оскар квалитета" уручене су данас, 24. пут на свечаности у Привредној комори Србије (ПКС) у оквиру 27. Форума квалитета и пословне изврсности 2018.

Међу добитницима су "Југо-Каолин" из Београда, "Радијатор Инжењеринг" из Краљева и "Ресор" из Гаџиног Хана, општина Медвеђа за изврсност у области лидерства, људских ресурса и односа према друштву, Ветеринарски специјалистички институт из Јагодине и Институт за јавно здравство Републике Српске из Бања Луке.

Награда "Оскар квалитета" додељује се профитним и непрофитним организацијама за врхунске резултате постигнуте на развоју и унапређењу организационе и пословне изврсности, саопштила је ПКС.

Признање додељује Фондација за културу квалитета и пословну изврсност - FQCE, у сарадњи са ПКС и под покровитељством Министарства привреде, а додељује се у три категорије: реални сектор, јавна предузећа и компанија из региона. Стручни жири састављен је од представника државних, научних и стручних организација, а резултати се вреднују на основу девет критеријума: лидерство, стратегија и политика,људски ресурси, партнерство и ресурси, затим процеси, производи и услуге, задовољдтво корисника, задовољство запослених, однос према друштву, пословни резултати.

Помоћник министра привреде Александар Старчевић честитао је добитницима признања и нагласио је да су награђене компаније прави пример како и куда треба да иде српска привреда.

"Показали су се како се бори за стандарде у циљу подизања квалитета производа и услуга", рекао је Старчевић. Он је додао да Министарство привреде високо цени напоре Фондације за културу квалитета и пословну изврсност -FQCE која са Привредном комором Србије дуже од две деценије промовише изврсност у пословању и организује такмичење за престижну награду.

Директор Сектора индустрије ПКС Мирослав Лутовац истакао је да је додела Оскара квалитета важна манифестација и представља круну свих активности ПКС.

"Ако сви заједно будемо улагали труда, знања да подижемо ниво квалитета који се тиче пословних квалитета свих привредних субјеката, онда ћемо сви бити бољи и спремнији да се суочимо са све компликованијим условима пословањима на тржишту", рекао је Лутовац.

Директор Стручног савета FQCE Милош Јелић навео је да та фондација сваке године промовише "оне који су имали шта да покажу као своју изврсну праксу и који су били довољно одважни да се пријаве на такмичење за Оскар квалитета".

Јелић је приметио да су се ранијих година на конкурс пријављивале фирме које послују по иностраним моделима пословања, док су се ове године пријављивале компаније настале као мале породичне фирме које су се постепено развијале и постале привредна предузећа која бележе значајне резултате.

"То наводи на закључак да, када се у друштву не може препознати стабилан систем вредности, породица и породичне вредности могу представљати здрав темељ на коме се може обнављати српски реални сектор", казао је Јелић.

Директор компаније "Југо-Каолин" Небојша Илинчић захвалио је на додељеном признању и навео да је та компанија пример да се уз добру организацију и планирање и у тешкој индустрији могу постићи врхунски резултати у континуитету.

Председник општине Медвеђа Небојша Арсић истакао је да је освојено признање подстрек за ту општину да настави да се развија као "дом из којег млади неће одлазити, у којем ће љубав бити доминантно осећање, а мултиетнички односи бити највеће богатство".

 

Вест преузета са https://www.srpskaekonomija.rs/vesti/10/1//10154/Dodeljene-nagrade-Oskar-kvaliteta-2018