Најаве

Безбедност дечјих игралишта

Након низа догађаја који су се одиграли у вези са питањима безбедности деце на игралиштима, неразумевањима, тумачењима и проблемима у примени одредби Закона о општој безбедности производа и стандарда у вези, Министарство привреде Републике Србије је донело одлуку да отпочне активности на изради Правилника о безбедности дечјих игралишта. И наша деца заслужују да се играју и уче бар једнако безбедно као и било која друга деца Европе.

Безбедност деце је кључна брига за друштво. Повреде код деце и адолесцената су главни узрок смрти и инвалидитета у већини земаља. Деца се рађају у свету одраслих, без искуства, без уважавања ризика, али са природном жељом да истражују. Мало је вероватно да ћемо бити у могућности да елиминишемо све ризике у потпуности. Наиме, ризици не укључују само физичке опасности, већ и факторе који могу да спречавају развој деце. Наше амбиције морају увек да иду у правцу да креирамо интересантно, стимулативно окружење где ће се деца играти, уз ризике које ће разумети и научити да превазиђу. Управо уз овакве амбиције морамо употребити наше знање о томе како се деца играју и показати да нам је стало.

Након низа догађаја који су се одиграли у вези са питањима безбедности деце на игралиштима, неразумевањима, тумачењима и проблемима у примени одредби Закона о општој безбедности производа и стандарда у вези, Министарство привреде Републике Србије донело је одлуку да отпочне активности на изради Правилника о безбедности дечјих игралишта. И наша деца заслужују да се играју и уче бар једнако безбедно као и било која друга деца Европе.