Актуелности

Оскар квалитета 2022 за најбоље организације

В.д.помоћника министра Миодраг Дуганџија уручио је годишња признања за пословну изврсност „Оскар квалитета 2022“ у оквиру Форума квалитета и пословне изврсности, који се одржава поводом обележавања Светског дана квалитета и Европске недеље квалитета.

Признање ОСКАР КВАЛИТЕТА додељују Фондација за културу квалитета и изврсност (ФQЦЕ), у сарадњи са Привредном комором Србије и под покровитељством Министартсва привреде.

Признања се додељују профитним и непрофитним организацијама за резултате постигнуте у развоју и унапређењу организационе и пословне изврсности.

Награду Шампион изврсности добили су Нелт група из Добановаца, као и Специјалистичка болница за рехабилитацију Бања Ковиљача, док су извршни директор Нелта Роберт Јеноваи и директор „Бање Ковиљаче“ Александар Јокић лидери пословне изврсности.

Нелт група је, како је речено, током три деценије постојања од мале велепородаје са пет запослених нарасла у систем са 4.700 запослених у 18 компанија на 12 тржишта.

Специјална болница Бања Ковиљача, са традицијом од 160 година, пружа услуге превецније у здравству, диајгностици и лечењу, као и услуге велнеса и угоститељства.

Милениум тим из Београда награђен је за изврсност у областима процеси и технологије и резултати пословања, БУЦК Београд у областима стратегија и тржисте и корисници, а АБД-ПРОМ Јерменовци за лидерство и потенцијале организације.

Истакнуто је да је Миленијум тим постао регионални лидер у грађевинсратсву чија је основна делатност пројектовање и изградња хидротехничких објеката, саобраћајаница, железница, гасовода, топловода, те грађевински инжењеринг и консалтинг као и хуманитарно разминиравање.

БУЦК Београд почео је рад бавећи се пројектиовањем спуштених плафона, а касније је кренуо са склапањем светиљки других произвођача да би наставио са освајањем сопственог архитектонског, затим медицинског и уличног осветљења.

АБД ПРОМ послује 30 година, почео је трговином репроматеријалом за пољопривреду, а од изградње хладњаче, чији је садасњи капацитет 5.000 тона, основна делатност фирме је прерада и конзервисање воћа и поврћа.

В.д.помоћника министра Миодраг Дуганжија је истакао да Министарство привреде даје подршку овој манифестацији јер је признање мотивација за стално унапређења пословања, а самим тим и подизање конкурентности срспке привреде.

Он је овом приликом истакао резултате рада Министарства привреде у овој области, односно неке од текућих активности и планове који иду у том правцу.

„ Почетком овог месеца Европској комисији смо доставили финалне нацрте стратешких докумената за трогодишњи период и надамо се да смо тиме испунили све обавезе за отварање првог преговарачког поглавља (Слободно кретање робе)“, навео је Дуганџија и додао: „Желећи да искористимо знање и искуство стручњака из реда привредника, научне и академске заједнице и других заинтересованих страна за ИК, почетком године је формиран „Савет за квалитет“. Одржана је једна седница Савета и интензивно радимо на припреми материјала за следећу на којој ћемо, надамо се усвојити и препоруке за одређена унапређења у систему оцењивања усаглашености у Републици Србији“.

Он је истакао да је почетком новембра успешно завршен трогодишњи пројекат техничке подршке који је помогао повећању степена хармонизације прописа, унапредио примену техничких прописа јачањем тржишног надзора, и допринео свеукупној видљивости инфраструктуре квалитета.

„ У 2023. години планирамо израду Стратегије ИК за период 2024-2030 године и за те потребе, поред стручњака из привреде, академске заједнице, Савета за квалитет, очекујемо подршку из предприсупних фондова ЕУ преко два пројекта за која се надамо да ће започети пре краја ове године“, закључио је он.

Директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију у Привредној комори Србије Михаило Весовић оценио је да је немогуће наставити пословну праксу без доследне примене инфрарструктуте квалитета на свим нивоима

„Добро за 2021.годину, иако је била теска, јесте сто је број издатих сертификата порастао за 15 одсто. Први пут смо урадили истраживање са Министартсвом привреде и Инстититом за стандардизацију да видиимо колики је ефекат по компанијје које примењују стандарде у пословању и показало се да је 200 компанија рекло да им је због тога боља позиција на тржисту“ рекао је Весовић,

Истакао је и да је доказано да су компаније које су стандардизовале своје пословање и најотпорније на кризе.

Форум квалитета и пословне изврсности се традиционално одржава поводом обележавања Светског дана квалитета и Европске недеље квалитета, која се ове године обележава под слоганом „Нова Европа нови квалитет“

Други део Форума представља саветовање „Квалитетом у свет“ које је окупило експерте за квалитет и пословну изврсност из Србије и земаља из окружења, који представљају најновије трендове и искуства из области менаџмента квалитетом и пословне изврсности код нас и у окружењу.

Организатор ове манифестације је Фондација за културу квалитета и изврсност (ФQЦЕ) у сарадњи са Привредном комором Србије, уз подршку Министарства привреде Србије и покровитељство Нафтне индустрије Србије (НИС).