Актуелности

Усвојена Стратешка документа – мерила за отварање Поглавља 1

Влада је на седници одржаној 3. октобра 2024. године усвојила Закључак којим се усваја Стратешки план за усклађивање (хармонизацију) законодавства са правним тековинама Европске уније у оквиру Поглавља 1 – Слободно кретање робе са прилозима:

Саставни део овог Стратешког плана представљају три прилога:

- План за усаглашавање српског законодавства са члановима 34-36 Уговора о функционисању ЕУ 

- План за хармонизовану област,

- План  за хармонизовану област за емисије из моторних возила и вандрумске покретне механизације.

Усвајањем наведених стратешких докумената остварује се јадан од основних предуслова за отварање Поглавља 1, односно наставак процеса европских интеграција у области слободног кретања робе.

Припрема наведених статешких докумената започела је одмах по завршетку састанка билатералног скирининга са Европском комисијом. Наиме, Европска комисија је 26. јуна 2015. године доставила Републици Србији Извештај о извршеном скринингу за Поглавње 1 којим је установила два мерила за отварање поглавља 1 („opening benchmarks“), и то:

МЕРИЛО 1:

 „Србија треба да достави Комисији Акциони план за усаглашавање са чл. 34-36 УФЕУ, са временским оквиром за аналитички преглед домаћег законодавства и административних пракси, за увођење клаузуле о узајамном признавању, као и за неопходне даље измене или допуне“.

МЕРИЛО 2:

„Србија треба да представи Комисији стратегију и акциони план са временским оквиром за примену законодавства ЕУ из овог поглавља, који садржи планове за спровођење вертикалног (стари и нови приступ) и хоризонталног законодавства, планове за релевантне хоризонталне институције из области стандардизације, акредитације, метрологије и тржишног надзора), као и начин и временски оквир уклањања препрека у трговини за производе покривене овим поглављем, а нарочито контроле на граници као и друге контроле. Такође, дефинисати јасне одговорности за доношење и ефикасно спровођење законодавства, као и за обезбеђивање неопходних административних капацитета.“

Ради испуњења наведених мерила Министарство привреде је, у сарадњи са свим органима и институцијама које учествују у раду Преговарачке групе 1, припремило наведене домументе и пре усвајања усагласило са Европском комисијом.