Актуелности

Објављени су Правилник о ареометрима и Правилник о манометрима за мерење притиска у пнеуматицима

У „Службеном гласнику Републике Србије”, број 66/14 од 29. јуна 2014. године објављени су Правилник о ареометрима и Правилник о манометрима за мерење притиска у пнеуматицима

 Правилник о ареометрима и Правилник о манометрима за мерење притиска у пнеуматицима објављени су у „Службеном гласнику РС”, број 66/14 од 29. јуна 2014. године. Ови правилници ступају на снагу 7. јула 2014. године, с тим да се Правилник о манометрима за мерење притиска у пнеуматицима примењује почев од 1. јануара 2015. године.

Правилником о ареометрима прописују се захтеви и означавање за ареометре, начин утврђивања испуњености тих захтева, методе мерења, као и начин и услови оверавања ареометара. Овај правилник примењује се на ареометре сталне масе за одређивање густине течности на референтној температури, који се користе у промету роба и услуга. Даном ступања на снагу овог правилника престају да важе следећи прописи: Правилник о метролошким условима за ареометре сталне масе („Службени лист СФРЈ”, број 54/85), Правилник о метролошким условима за лактодензиметре („Службени лист СФРЈ”, бр. 50/86 и 31/87), Правилник о метролошким условима за уринометре („Службени лист СФРЈ”, број 5/85) и  Метролошко упутство за преглед ареометара („Гласник СЗМДМ”, број 2/85).

Правилником о манометрима за мерење притиска у пнеуматицима ближе се прописују захтеви за манометре за мерење притиска у пнеуматицима (у даљем тексту: манометри за пнеуматике), начин утврђивања испуњености тих захтева, означавање манометара за пнеуматике, начин испитивања типа манометра за пнеуматике, методе мерења, као и начин и услови оверавања манометра за  пнеуматике. Овај правилник примењује се на манометре за пнеуматике који се користе у функцији контроле  и безбедности саобраћаја, и то:

при  техничком  прегледу возила на линијама техничког прегледа; при вршењу вулканизерских услуга;  на бензинским станицама. Даном почетка примене овог правилника престају да важе следећи прописи: Правилник о метролошким условима за манометре за мерење притиска у пнеуматицима (,,Службени лист СФРЈ”, бр. 20/86 и 10/87) и  Метролошко упутство за преглед манометара за мерење притиска у пнеуматицима (,,Гласник СЗМДМ”, број 4/92).