Актуелности

Објављени Правилник о мерилима за мерење силе кочења код моторних возила, Правилник о манометрима за мерење крвног притиска, Правилник о изменама и допунама Правилника о бројилима реактивне електричне енергије класе тачности 2 и 3, као и Правилник о изменама и допуни Правилника о медицинским термометрима

У „Службеном гласнику РС”, број 86/14 од 15. августа 2014. године објављени су Правилник о мерилима за мерење силе кочења код моторних возила, Правилник о манометрима за мерење крвног притиска, Правилник о изменама и допунама Правилника о бројилима реактивне електричне енергије класе тачности 2 и 3, као и Правилник о изменама и допуни Правилника о медицинским термометрима

Правилник о мерилима за мерење силе кочења код моторних возила,  Правилник о манометрима за мерење крвног притиска, Правилник о изменама и допунама Правилника о бројилима реактивне електричне енергије класе тачности 2 и 3, као и Правилник о изменама и допуни Правилника о медицинским термометрима објављени су у „Службеном гласнику РС”, број 86/14 од 15. августа 2014. године. Ови правилници ступају на снагу 23. августа 2014. године, с тим да се Правилник о мерилима за мерење силе кочења код моторних возила примењује почев од 1. јуна 2015. године, док се Правилник о манометрима за мерење крвног притиска примењује почев од 1. јануара 2015. године.

Правилником о мерилима за мерење силе кочења код моторних возила прописују се захтеви за мерила за мерење силе кочења код моторних и прикључних возила (у даљем тексту: Мерилo), означавање Мерила, начин утврђивања испуњености тих захтева, начин испитивања типа Мерила, методе мерења, као и начин и услови оверавања Мерила. Овај правилник  примењује се на Мерила која се користе у функцији контроле и безбедности саобраћаја при техничком прегледу возила на линијама техничког прегледа. Даном почетка примене овог правилника престају да важе Правилник о метролошким условима за уређаје са ваљцима за проверу силе кочења по ободу точкова код возила на моторни погон и прикључних возила (,,Службени лист СФРЈ”, број 31/87) и Метролошко упутство за преглед уређаја са ваљцима за проверу силе кочења по ободу точкова код возила на моторни погон и прикључних возила (,,Гласник СЗМДМ”, број 4/92).

Правилником о манометрима за мерење крвног притиска ближе се прописују захтеви за манометре за мерење крвног притиска (у даљем тексту: манометар), означавање манометара, начин утврђивања испуњености захтева за манометре, начин испитивања типа манометара, методе мерења, као и начин и услови оверавања манометара. Овај правилник примењује се на манометре за неинвазивно мерење крвног притиска, и то: механичке манометре (манометри са живиним стубом, анероидни манометри са еластичним мерним елементом); електромеханичке манометре и мерне системе за мерење крвног притиска. Овај правилник примењује се на манометре које у функцији заштите здравља користи здравствена служба у смислу закона којим се уређује здравствена заштита тј. за мерење крвног притиска у сврху надзора здравља, дијагностиковања и медицинског третмана. Даном почетка примене овог правилника престају да важе Правилник о метролошким условима за манометре за мерење крвног притиска (,,Службени лист СФРЈ”, број 20/86) и Метролошко упутство за преглед манометара за мерење крвног притиска (,,Гласник СЗМДМ”, број 4/92).

Правилник о изменама и допунама Правилника о бројилима реактивне електричне енергије класе тачности 2 и 3 објављен је  у „Службеном гласнику РС”, број 86/14 од 15. августа 2014. године и ступа на  снагу 23. августа 2014. године.

Правилник о изменама и допуни Правилника о медицинским термометрима објављен је  у „Службеном гласнику РС”, број 86/14 од 15. августа 2014. године и ступа на  снагу 23. августа 2014. године.