Актуелности

Обавештење о почетку примене Правилника о буци коју емитује опрема која се употребљава на отвореном простору

Почела је примена Правилника о буци коју емитује опрема која се употребљава на отвореном простору („Службени гласник РС”, број 1/13)

Обавештавамо све заинтересоване стране, тј. испоручиоце производа (произвођачи и њихови заступници, увозници и дистрибутери), тела за оцењивање усаглашености (ТОУ), потенцијалне кориснике и потрошаче, као и органе инспекцијског и тржишног надзора да 1. јула 2015. године почиње примена Правилника о буци коју емитује опрема која се употребљава на отвореном простору (Службени гласник РС, број 1/13 – у даљем тексту: Правилник).

Од 1. јула 2015. године сва опрема из чл. 9. и 10. овог правилника која је намењена за употребу на отвореном простору и која се од тог датума ставља на тржиште и/или у употребу у Републици Србији, мора да испуњава захтеве у погледу ограничења и/или означавања буке, спровођења поступака оцењивања усаглашености, сачињавања или обезбеђивања исправа о усаглашености, као и означавања усаглашености, у складу са Правилником.

Правилник је усклађен са свим захтевима и начелима ЕУ Директиве 2000/14/ЕЗ, укључујући и њене измене и допуне из Директиве 2005/88/ЕЗ. Увозници опреме на коју се примењује Правилник могу на тржиште и/или у употребу стављати ту опрему само ако је она усаглашена са захтевима наведене директиве, при чему обезбеђују преводе на српски језик ЕЗ декларације о усаглашености опреме са том директивом, као и превод упутства за употребу. Изузетно, за опрему која није формално усаглашена са наведеном директивом, увозници који су овлашћени од стране иностраног произвођача (овлашћени заступници), пре стављања такве опреме на тржиште и/или у употребу у Републици Србији извршавају прописане обавезе заступника, у складу са овлашћењем произвођача и Правилником (спровођење изабраног поступка оцењивања усаглашености, сачињавање декларације о усаглашености, означавање).

Имајући у виду да Министарство привреде још увек није именовало ниједно тело за спровођење поступака оцењивања усаглашености из члана 11. Правилника, обавештавамо домаће произвођаче опреме из члана 9. Правилника да се за оцењивање усаглашености те опреме, до именовања ТОУ, могу обратити следећим ТОУ која су акредитована за испитивање емисије буке у складу са стандардом SRPS EN ISO 3744:2008 Акустика - Одређивање нивоа звучне снаге извора буке на основу звучног притиска - Инжењерска метода у приближно слободном пољу изнад рефлексионе равни:

  • „Инсталација инжењеринг” д.о.о., Београд
  • Институт за испитивање материјала ИМС а.д., Београд
  • Институт за безбедност и превентивни инжењеринг д.о.о., Нови Сад
  • Универзитет у Нишу, Факултет заштите на раду у Нишу, Центар за техничка испитивања, Ниш

Произвођачи су дужни да се старају да се испитивања емисије буке спроводе у складу са испитним кодовима из Прилога 3 Б Правилника, с обзиром на то да су, у складу са техничким прописима из надлежности Министарства привреде, произвођачи искључиво одговорни за усаглашеност опреме са прописаним техничким захтевима.

Сва наведена акредитована ТОУ обавестила су Министарство привреде да планирају да поднесу захтев за именовање у складу са Правилником у року од 3 месеца од дана почетка његове примене, у складу са чланом 17. Уредбе о начину именовања и овлашћивања тела за оцењивање усаглашености („Службени гласник РС”, број 98/09). Имајући у виду ову чињеницу, наведена акредитована ТОУ могу домаћим произвођачима или, када је примењиво, заступницима иностраних произвођача издавати исправе о усаглашености у складу са Прилогом 6, 7 или 8 Правилника, при чему, до именовања, ни на који начин у издатим исправама не смеју указати да то чине у својству Именованог тела, тј. тела које је именовано у складу са Правилником.