Актуелности

Објављен Правилник o рефрактометрима који се користе у промету роба и услуга

У „Службеном гласнику Републике Србије”, број 65/15 од 24. јула 2015. године објављен је Правилник o рефрактометрима који се користе у промету роба и услуга

Правилник o рефрактометрима који се користе у промету роба и услуга објављен је у „Службеном гласнику РС”, број 65/15 од 24. јула 2015. године. Овај правилник ступа на снагу 1. августа 2015. године, а примењује почев од 1. септембра 2015. године.

Правилником o рефрактометрима који се користе у промету роба и услуга прописују се захтеви за ручне, Abbe и аутоматске рефрактометре који се користе у промету роба и услуга, означавање рефрактометара, начин утврђивања испуњености захтева за рефрактометре, начин испитивања типа рефрактометара, методе мерења, као и начин и услови оверавања рефрактометара. Овај правилник примењује се на рефрактометре који мере и приказују индекс преламања и масени садржај шећера у течном раствору (воденом раствору шећера или шири), уколико су рефрактометри снабдевени одговарајућим скалама. Даном почетка примене овог правилника престају да важе следећи прописи: Правилник о метролошким условима за ручне и Abbe рефрактометре („Службени лист СРЈ”, број 34/98),  Правилник о метролошким условима за аутоматске рефрактометре којима се мери масени садржај шећера у шири („Службени лист СФРЈ”, бр. 70/89 и 74/90), Метролошко упутство за преглед ручних и Abbe рефрактометара („Гласник СЗМДМ”, број 4/98) и Метролошко упутство за преглед аутоматских рефрактометара којима се мери масени садржај шећера у шири („Гласник СЗМДМ”, број 4/98).