Актуелности

Прихваћен захтев Србије за приступање Конвенцији за контролу и жигосање предмета од драгоцених метала

У Лондону је 10. септембра одржан састанак 77. сталног комитета Конвенције за контролу и жигосање предмета од драгоцених метала

На састанку 77. Сталног комитета Конвенције, одржаном 10. септембра 2015. године у Лондону, Велика Британија, на коме су као представници Републике Србије учествовале мр Јелена Поповић, помоћник министра привреде и мр Вида Живковић, директор Дирекције за мере и драгоцене метале, представник Депозитара Конвенције, Министарство спољних послова Шведске, известило је присутне да је Депозитар упутио Влади Републике Србије званичан позив за њено приступање  Конвенцији.

Министарство спољних послова Шведске је нотом од 4. септембра 2015. године, обавестило Министарство спољних послова Републике Србије да има част да упути позив Републици Србији да приступи Конвенцији. 

Позив за приступање Србије Конвенцији је уследио након што је Министарство спољних послова Шведске добило од свих држава уговорница Конвенције информацију о њиховој сагласности за пријем Србије у Конвенцију и након што у предвиђеном року од четири месеца није стигао ни један приговор.

Овим позивом, процес приступања Републике Србије пуноправном чланству Конвенцији о контроли и жигосању предмета од драгоцених метала (Hallmarking Convention), који је започет 25. октобра 2013. године подношењем захтева Републике Србије Конвенцији, је ушао у завршну фазу. Приступање Србије Конвенцији ступиће на снагу три месеца после подношења инструмента о приступању Министарству спољних послова Шведске.