Актуелности

Укинут Правилник о техничким и другим захтевима за намештај („Службени гласник РС”, бр. 56/09)

Анализирајући важеће техничке прописе у овој области и учестале примедбе привреде која указује на застарелост и превазиђеност захтева дефинисаних стандардима на које се Правилник позива, Министарство привреде је утврдило да постоје разлози за стављање Правилника ван снаге. Стављање ван снаге је извршено Правилником о престанку важења Правилника о техничким и другим захтевима за намештај објављеним у "Службеном гласнику РС", бр. 86/2015 од 14.10.2015. године, а ступио је на снагу 22.10.2015.

Улога стандарда у обезбеђивању претпоставке о усаглашености са битним захтевима одговарајућих европских техничких прописа је веома значајна у процесу хармонизације националног са европским техничким законодавством. Даље активности на усклађивању са европским стандардима обављају се синхронизовано са активностима европских организација за стандардизацију. У том смислу преузети су стандарди са листе српских стандарда из области опште безбедности производа који се односе на намештај.

Захтеви за ове производе су уређени Законом о општој безбедности производа („Службени гласник РС”,, бр. 41/2009) који се примењује на све производе, осим на производе за које је посебним прописом уређена њихова безбедност. Имајући у виду да у законодавству Европске Уније не постоје посебни прописи којима би ова област била уређена, у циљу изједначавања решења у упоредној правној пракси у европском региону и домаћег законодавства, а са намером да се допринесе подизању конкурентности српске привреде,  стављање ван снаге Правилника о техничким и другим захтевима за намештај омогућава брже и ефикасније прилагођавање техничко-технолошком развоју и подизање конкурентности домаће привреде, како на домаћем тако и на европском и другим тржиштима у овој области.