Актуелности

ДОДЕЉЕНА НАГРАДА ЗА ПОСЛОВНУ ИЗВРСНОСТ ''ОСКАР КВАЛИТЕТА''

Почасни председник жирија, Небојша Ћирић, министар економије и регионалног развоја, уручио националну награду за пословну изврсност ''Оскар квалитета'' за 2011. годину

 

У организацији Привредне коморе Србије и Фонда за културу квалитета и изврсност FQCE, а под покровитељством Министарства економије и регионалног развоја, 17. пут је одржана свечаност поводом доделе националне награде за пословну изврсност ''Оскар квалитета'' за 2011. годину. Ово је манифестација која се већ две деценије организује и која је посвећена Светском дану квалитета и Европској недељи квалитета.

Награду додељује независни жири профитним и непрофитним организацијама у Србији које су на спроведеном такмичењу за 2011. годину постигле врхунске резултате на плану унапређења и развоја квалитета, организационе и пословне изврсности и конкурентности.

У категорији великих предузећа, добитник овогодишње награде Србије за пословну изврсност ''Оскар квалитета 2011.'' је ''Технички ремонтни завод Крагујевац'', а ''Подрум вина Александровић'' победио је у категорији малих и средњих предузећа.

Добитници "Оскара квалитетета 2011." за поједине категорије су: "Апотека" Зрењанин, предузеће "Копови" Уб, "Ненатекс" из Шапца, "С&Т" из Београда и "Украс" из Великих Поповића.

Приликом уручивања награда, министар економије и регионалног развоја, Небојша Ћирић је изразио велико задовољство што може да поздрави организаторе традиционалне манифестације поводом обележавања Светског дана квалитета у оквиру које се додељује и награда за пословну изврсност ОСКАР КВАЛИТЕТА: Привредну комору Србије,  Фонд за културу квалитета и изврсност и часопис „КВАЛИТЕТ“, при чему је указао да је  Министарство прихватило да  учествује у додели награда за пословну изврсност, желећи да истакне значај квалитета за стално унапређење пословања наших предузећа.

Министар је посебно истакао да су напори Министарства економије и регионалног развоја на стварању привредног амбијента погодног за интеграцију у европску и светску привреду компатибилни  са активностима на подстицању пословне изврсности, чиме се бави и Фонд за културу квалитета и изврсност, који је већину критеријума европске награде за квалитет уградио у модел националне награде за пословну изврсност „ОСКАР КВАЛИТЕТА“. Нагласио је да Министарство економије и регионалног развоја подстиче конкурентност привреде низом мера, међу којима посебно истиче рад на стварању нормативне и институционалне основе за усаглашавање српске техничке регулативе са европским законодавством и праксом. Усклађивањем са техничким законодавством ЕУ и унапређењем рада институција инфраструктуре квалитета (у областима: стандардизације, метрологије, акредитације и оцењивања усаглашености) Министарство тиме обезбеђује предуслове за несметан пласман српских производа на јединствено тржиште ЕУ, односно подизање нивоа конкурентности српске привреде.

Министар је, такође, изразио очекивање да ће национална награда за пословну изврсност представљати снажан мотивациони фактор свим привредницима да раде на унапређењу свог пословања, чиме ће допринети развоју укупне климе за унапређење квалитета у нашој земљи, односно подизање нивоа конкурентности српске привреде.

Прихватајући иницијативу потпредседнице Привредне коморе Србије да један од критеријума за добијање подстицајних финансијских средстава предузећима, министар је најавио да ће већ од идуће године ''Оскар квалитета'' бити један од параметара за добијање тих средстава.