Актуелности

Твининг пројекат „Јачање капацитета националног система за инфраструктуру квалитета и тела за оцену усаглашености“

Циљ пројекта је да се повећа конкурентност српских предузећа и индустрије на тржишту

Министарство привреде, Делегација ЕУ и твининг партнери (конзорцијум из Чешке Републике) представили су на уводном скупу, који је одржан 22. октобра 2015. године, у амбасади Чешке Републике у Београду, пројекат који је усмерен на повећање конкурентности српских предузећа на европском тржишту и унапређење заштите интереса потрошача, кроз даљи развој националног система инфраструктуре квалитета.

Државни секретар у Министарству привреде Милош Петровић истакао је да су успостављање и унапређење система инфраструктуре квалитета кључни за српску привреду и извоз, јер је реч о систему који омогућава привреди да произведе квалитетне и безбедне производе за домаће и инострано тржиште.

„Србија је изградила систем и ускладила већи део свог законодавста, стандарда и техничких прописа у овој области са законодавством ЕУ. До сада је преузето 97 одсто стандарда и око 75 одсто техничких прописа. Ова област у преговарачком процесу оцењена је као једна од најусаглашенијих“, рекао је Петровић. Он је нагласио да успостављање овог система јесте наша обавеза на путу ка Европској унији, али да ово питање не гледамо као на обавезу, већ као могућност да српске производе учинимо конкурентним и нашу привреду интегришемо у јединствено тржиште Европске уније, што јесте један од стратешких циљева Републике Србије. „Процес усклађивања прописа и унапређења читавог система и даље траје и зато је помоћ и подршка коју добијамо кроз овај пројекат драгоцена“ рекао је државни секретар.

В.д директора Канцеларије за европске интеграције Ксенија Миленковић рекла је да је Србија крајем јуна добила Извештај о скринингу за Поглавље 1 о слободном кретању робе и да су успостављена два мерила за његово отварање. Она се односе на хармонизацију законодавства управо у областима које покрива и пројекат.

Представљање пројекта у Амбасади Чешке

„Сматрамо да ће нам овај твининг помоћи да брже и ефикасније испунимо мерила и што пре отворимо Поглавље 1 које је једно од кључних поглавља у преговорима јер обухвата једно од четири основне слободе у оквиру јединственог тржишта ЕУ, те је важно да га што пре отворимо“, рекла је Миленковић.

Амбасадорка Чешке у Србији Ивана Хлавсова указала је да је сарадња са Министарством привреде увек била на високом нивоу и додала да је важна размена искуства и сарадња будући да та земља има значајно искуство у области тестирања квалитета производа.

Она је нагласила да је ова област важна за економију Србије и да ће пројекат помоћи да се Србија још више приближи стандардима ЕУ.

Шеф другог сектора операција Делегације ЕУ у Србији Штефен Худолин истакао је да ће ЕУ наставити да помаже Србији на путу европских интеграција и усаглашавању са стандардима.

Главни циљ Tвининг пројекта „Јачање капацитета националног система за инфраструктуру квалитета и тела за оцену усаглашености производа у Републици Србији”, који се финансира из претприступних фондова Европске уније и буџета Републике Србије у укупној вредности од 1.000.000 евра, је даље унапређење система инфраструктуре квалитета у Републици Србији. Реализација пројекта је започета 01. октобра 2015. године и трајаће 21 месец.

Средства из пројекта ће се користити за преношење важног техничког законодавства, јачање капацитета надлежних институција и пружаоца услуга оцењивања усаглашености у Србији и подизање свести о овој области.

Twinning projekat IKT